Járvány

2020.03.06. 18:26

Iránban jelentősen nőtt a fertőzöttek száma

Több mint ezerrel nőtt Iránban a koronavírussal fertőzöttek száma az ország egészségügyi minisztériumának pénteki bejelentése szerint, amely hozzáteszi, hogy péntekre virradóra 17-tel, 124-re emelkedett a halottak száma.

Kianus Dzsahánpúr egészségügyi minisztériumi szóvivő szerint 1234 új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma Iránban összesen 4747. Ez a szám a minisztérium csütörtöki adatai szerint 3513 volt.

Dzsahánpúr pénteki sajtótájékoztatója szerint a fővárosban 1413 fertőzött van, a Teherántól mintegy 125 kilométerre délnyugatra fekvő Komból pedig 523 esetet jelentettek.

Kom a síita muszlimok egyik szent városa, amely számos külföldi zarándokot vonz az év minden szakában. Iránban innen jelentették az első fertőzöttet, február 19-én.

A szóvivő nem zárta ki, hogy a március végén esedékes perzsa újév miatt betiltják az utazásokat az a Kaszpi-tenger partján fekvő, ilyenkor különösen népszerű Gilán és Mazandarán tartományba, valamint arra kérte az embereket, halasszák el belföldi útjaikat.

Hozzátette, hogy a járvány eljutott Irán mind a 31 tartományába.

Az egészségügyi minisztérium ezzel kapcsolatban csütörtökön már bejelentette, hogy országos tervet dolgoztak ki a járvány elleni küzdelemre. Azokban a tartományokban, ahol nagy a fertőzöttek száma, azonnal alkalmazzák ezt, majd a következő napokban a többi tartományra is kiterjesztik. A terv része, hogy ellenőrzőpontokat állítanak fel a nagyvárosok határában, és az egészségügyi hatóságok ellenőrzik az oda bejutni akarókat.

Iráni hírügynökségek jelentése szerint az új típusú koronavírus okozta Covid-19 fertőzésben csütörtökön meghalt Husszein Sejhuliszlám, korábbi iráni külügyminiszter-helyettes. A héten meghalt Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető egyik tanácsadója, Mohammad Mirmohammadi is.

Szerdán az iráni állami tévé bejelentette, hogy a pénteki nagyimákat nem tartják meg egyetlen tartományi székhelyen sem.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője még kedden kijelentette, hogy az ország „hadban áll” a koronavírussal, és felszólította a hadsereget, hogy segítse az egészségügyi hatóságokat a megelőzésben és a fertőzöttek ellátásában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában