csúsztatások

2021.09.08. 15:00

Így avatkozna be Brüsszel a 2022-es országgyűlési választásokba

A helyreállítási alap pénzeit visszatartják, míg az uniós bíróság gyorsított eljárásban tárgyalja a magyarok ügyét. A magyar gazdaság ezzel együtt jó állapotban van, az uniós pénzek nélkül is vissza tud állni növekvő pályára – hangzott el az Alapjogokért Központ szerdai sajtóeseményén.

„Az Európai Unió a vírusválság félrekezelése után most a gazdasági újraindítást sem tudja kellő ütemben segíteni” – mondta Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója mai sajtótájékoztatóján. Az elemző szerint könnyen elképzelhető, hogy bár szeptember vége a kijelölt határidő az újabb megállapodásra, a Magyarországnak járó helyreállítási pénzeket Brüsszel egészen a jövő évi választásokig vissza fogja tartani – írja a Magyar Nemzet.

Emlékeztetett, hogy a pedofilellenes törvénycsomag elfogadása előtt már közel volt a megegyezés, de a zárószavazás után hirtelen politikai feltételeket kezdtek támasztani az uniós intézmények. A törvénycsomagról azt mondta, csak tagállami hatáskörben szabályoz, Magyarország éppen ezért bátran áll a kötelezettségszegési eljárás elé.

Kovács István szerint a helyreállítási alap egy soha nem látott pénzügyi eszköz, amelynek az lett volna a feladata, hogy segítse az európai gazdaságok helyreállítását, azonban úgy tűnik, hogy ez az eszköz nem fogja tudni beváltani a hozzá fűzött reményeket.

„Ha az oltások működnek, akkor Európa működni fog, a gazdaság az uniós helyreállítási pénzek nélkül is elkezdett kilábalni a koronavírus okozta válságból”

– érvelt az elemző. Elmondása szerint egy-két hónap előnyünk van az unión belül. „Magyarország különösen jól teljesít az EU-ban, a helyreállítási alap nélkül, melyből még egy EU-s ország sem kapott pénzt!” – mondta. A tájékoztatón az is kiderült, hogy a 27 tagország közül eddig tizennyolcan kaptak előleget az alapból, és Spanyolországban készülnek az első olyan projekt megvalósítására, amely már a helyreállítási alap pénzeit felhasználva valósulhat majd meg.

„Adott volt egy rendkívüli helyzet, amiben az EU rendre késve reagált és rossz válaszokat adott”

– idézte vissza az elmúlt időszakot a stratégiai igazgató. Szerinte az unió nem segített a tagországoknak a járvány kezelésében, a közös vakcinabeszerzés mögött pedig minden idők legnagyobb korrupciós botránya kezd kirajzolódni.

„Mindemellett kijelenthető, hogy az uniós állampolgárok sokkal később kaptak vakcinát, mint a fejlett világ többi része” – magyarázta Kovács István.

„A magyar gazdaság mindezekkel együtt „köszöni, jól van”, a visszapattanás megtörtént, és a növekvő pályára vissza fog tudni állni”

– vélte az igazgató, aki szerint a 2022-es választásokig sem lesz érzékelhető az unió zsarolása, a kormány számára minden forrás biztosított, és a végtelenségig nem tarthatják vissza a pénzeket Brüsszelben.

„A jogállamisági vita szintén az EU-s napirend középpontjában van, mindenki az Európai Bíróság döntésére vár”

– erről már Kovács Attila, az Alapjogokért Központ elemzője beszélt. Emlékeztetett: – Ezt az ügyet gyorsított eljárásban vizsgálja a bíróság, ami azt a célt szolgálja, hogy még a jövő évi magyarországi választások előtt döntés születhessen.

„Közvetetten beavatkoznának a magyarországi választásokba az uniós intézmények, a parlament már most nyomás alá helyezné a bizottságot, amely ennek egyelőre ellenáll”

– vélte az elemző. Arról is beszélt, hogy amint dönt a bíróság, a parlament fog először ránk rontani, és Magyarország megbüntetését követelni.

„Ennyire direkt beavatkozást még nem láttunk az EU történetében, de komoly esély van rá, hogy az őszi politikai évadban ez is bekövetkezzen” – vélték az Alapjogokért Központ munkatársai, hozzátéve: bármi is fog történni, kicsit sem lesz független a politikától az előttünk álló időszakban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában