Illegális bevándorlás

2021.02.24. 09:38

Idén 13 900 határsértőt fogtak el a szerb, román és horvát határszakaszokon

Idén eddig 13 900 határsértőt fogtak el Magyarország szerb, román és horvát határszakaszán és 161 ember ellen indult büntetőeljárás embercsempészet miatt – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György hozzátette: kiugróan magas, 100–250 a naponta feltartóztatott migránsok száma.

Hangsúlyozta:

a téli időjárás és a vírushelyzet miatt bevezetett szabályok ellenére jelentős aktivitás tapasztalható Magyarország határainál.

Mint mondta, a migráció szempontjából a balkáni útvonalon a görög–török határ a fő kérdés, mivel jelenleg több mint 3 millió 600 ezer illegális migráns tartózkodik Törökországban. Intenzív a mozgás elsősorban Pakisztán és Irán irányából Iránon keresztül Törökország felé. Arra lehet számítani, hogy a Balkánon a legtöbben két irányba, a horvát–boszniai útvonalon, vagy Szerbián keresztül Magyarországra tesznek kísérletet a belépésre – fűzte hozzá.

Kitért arra is, hogy

a spanyol útvonalon, a Kanári-szigeteknél tarthatatlan állapot alakult ki, 2020-ban 900 százalékkal emelkedett az érkezők száma 2019-hez képest.

Mint mondta, a migráció szempontjából az is nagy kérdés, hogy az újonnan megalakult olasz kormány a Matteo Salvini vezette Liga jelenléte miatt vajon milyen szigorításokat tud bevezetni az illegális migráció tekintetében.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szólt arról is,

több szerbiai településen arra panaszkodik a lakosság, hogy a migránsok házakba törnek be, bútorokat gyújtanak fel, és ugyan a rendőrség ezekből a határ menti településekből dél-szerbiai menekülttáborokba szállítja a migránsokat, ők mégis nagyon hamar visszatérnek a határhoz.

Ez a séma csak akkor változhat, ha az Európai Unió változtat 2015 óta szorgalmazott migrációs politikáján – fűzte hozzá Bakondi György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában