16°
19°

Húsz embert köröznek egy lőszerraktár felrobbanása miatt

Elfogatóparancsot adtak ki Irakban húsz ember ellen, akiket azzal vádolnak, hogy felelősek azért a lőszerraktár-robbanásért, amely 18 emberéletet követelt az iraki választásokon győztes Muktada asz-Szadr síita hitszónok bagdadi hátországában - adta hírül a helyi televízió szerdán.

Az egy héttel korábbi, Bagdad északkeleti, Szadrváros nevű kerületében történt robbanásban legalább 18-an meghaltak, és több mint 90-en megsebesültek.

A belügyminisztérium szerint egy mecsethez közeli titkos lőszerraktár robbant fel. Bagdad civilek elleni terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Szadrváros Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok hátországa, akinek politikai szövetsége nyerte a májusi parlamenti választást. Ez volt az első parlamenti választás azóta, hogy Bagdadban tavaly decemberben bejelentették a győzelmet az Iszlám Állam terrorszervezet felett.

Szadr több héten át tartó tárgyalások után kedden egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy kormányt alakítson. A befolyásos nacionalista hitszónok a választások második helyezettjével, az Irán-barát Hádi al-Amrí Fátíh szövetségével kötött egyezséget.

Szadr alig egy héttel ezelőtt koalíciós megállapodást kötött Ammár al-Hakím síita politikus al-Hikma nevű pártjával, valamint Ijád Allaví tömörülésével, amelynek munkájában több szunnita politikus vesz részt. Velük együtt Szadr pártszövetsége 94 mandátummal rendelkezik a parlamentben. Amrí tömörülésének 47 képviselője van, ami azonban még mindig nem elég a kormányalakításhoz a 329 tagú iraki parlamentben. A leendő koalíciós kormánynak a mandátumok legalább felével kell rendelkeznie.

Hozzászólások

16°
19°
Közepesen felhős
P
20°
Sz
16°
V
14°
H
14°
ajándékokat osztogatunk
B.T.
A salgótarjáni október 23-i emlékfutás mellé állt a HÍrlap
Kézilabda / 11 perce
Javított a Strandépítők KC mindkét csapata (fotók)
Az NB II.-ben szereplő Strandépítők csapatai az elmúlt bajnoki fordulóban begyűjtötték a két bajnoki pontot.
elvek / 36 perce
Banksy eredetileg sokkal durvábban végezte volna ki a Léggömbös lányt (videó)
wta / 36 perce
Halep visszalépett a világbajnokságtól
pszichoaktív szer / 50 perce
Hajánál fogva rángatták utcára a tarjáni nőt a droggal kereskedők
Kelendő a 007-es szerepe / 55 perce
A Trónok harca sztárja lehet az új James Bond
Készül a dokumentumfilm / 1 órája
Máig rejtély, miért ölték meg az egykori LGT-tagot
Spanyol szemszög / 1 órája
Santiago Abascal: Orbán Viktor Európa vezetője lehet