genovai hídomlás

2018.08.15. 09:44

Negyvenkét halott, a miniszter követeli az üzemeltetők lemondását

Az áldozatok között három gyermek – 8, 12 és 13 éves – is van.

A general view of the Morandi bridge which collapsed on August 14, 2018 in Genoa, Italy. At at least 22 people have died when a large section of Morandi bridge built in the 1960s and part of the A10 motorway suddenly collapsed during a fierce storm sending vehicles falling up to 90m to the ground. (Photo by Fabio Palli/NurPhoto)

Negyvenkettőre nőtt a genovai hídomlás áldozatainak száma, és többen eltűntek – közölte szerdán Francesco Cozzi genovai főügyész a RAI közszolgálati televízióval.

Az áldozatok között gyerekek is vannak

Cozzi megerősítette, hogy három gyerek is van a halottak között. Matteo Salvini belügyminiszter korábban arról beszélt, hogy: 8, 12 és 13 éves gyerekek haltak meg a tragédiában.

Cozzi tudatta, hogy ez valószínűleg még mindig nem az áldozatok végleges száma.

A RAI szerint továbbra is mintegy tíz eltűntet tartanak nyilván a hatóságok, a kórházban ápolt 15 sérült közül pedig kilencnek súlyos az állapota.

A román külügyminisztérium közölte, a halálos áldozatok közül ketten román állampolgárok.

Az A10-es autópálya leszakadt hídja Genova közelében 2018. augusztus 14-én
Fotó: MTI/EPA/Luca Zennaro

Még mindig nem tudni, mi okozta az omlást

Kedd délben leszakadt Genovában egy autópályahíd középső, 80 méter hosszú szakasza, a hatóságok szerint 30-35 személygépkocsi és három teherautó zuhanhatott a 45 méteres mélységbe. A tragédia az A10-es autópálya Morandi nevű hídjával történt, amely a francia határ közelében van, és üdülőhelyekhez is vezet.

Több szemtanú elmondása szerint az omlás előtt villám csapott a hídba, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

A Morandi híd állapotával kapcsolatban ellentmondásos információk kerültek a híradásokba szerdára virradóra.

Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy már megépítésétől kezdve szerkezeti problémák voltak a híddal, rendszeresen ki kellett javítani rajta a repedéseket és az elmálló betont. A híd fenntartója, az Autostrade (ASPI) cég szerint viszont a tragédia teljesen váratlanul következett be, semmi jel sem utalt arra, hogy a híd veszélyes, ráadásul folyamatosan ellenőrizték az állapotát.

Fotó: MTI

A politikusok a tragédia felelőseinek megbüntetését követelik

Edoardo Rixi, az infrastruktúráért felelős miniszterhelyettes az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: szerinte az egész hidat el kell majd bontani, ami súlyos közlekedési problémát fog okozni.

Danilo Toninelli olasz közlekedési miniszter szerdai Facebook-üzenetében a leszakadt híd üzemeltetőinek lemondását követelte:

„Az Autostrade per l'Italia nem tudott eleget tenni szerződéses kötelezettségének az infrastruktúra kezelésére vonatkozóan” – nyilatkozta később a RAI 1 közszolgálati televíziónak.

A miniszter közölte: kezdeményezi, hogy a közútkezelőt fosszák meg koncessziós jogától.

Mentőalakulatok tagjai az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között Genova közelében 2018. augusztus 14-én. Fotó. MTI/EPA/Luca Zennaro

A Politico értesülései szerint azonban Toninelli pártjára, az Öt Csillag Mozgalomra is kritikák össztüze zúdult a tragédia miatt, mert a párt, más beruházások mellett, a leomlott Morandi-hidat is azok közé sorolta, amelyeknek az előirányzott karbantartását csak abban az esetben végzik el, ha a haszon több, mint a vele járó költségek.

Az Öt Csillag oldalán a híddal kapcsolatos aggodalmakat dajkamesének nevezték; ezt a kijelentést azóta eltávolították.

A belügyminiszter Matteo Salvini, a jobboldali Északi Liga vezetője úgy nyilatkozott, hogy az országban számos iskola, kórház és autópálya szorul felújításra, és hozzátette, hogy ezeket a munkálatokat az európai költségvetési korlátozások eddig megakadályozták.

„A következő költségvetési tervnek az olaszok biztonságát kell első helyre tennie, költségvetési korlátozások csak ezután jöhetnek”

– idézi Salvinit a Politico.

Az olasz tűzoltóság által közreadott képen mentőalakulatok tagjai dolgoznak a baleset helyszínén Genova közelében 2018. augusztus 14-én, miután leszakadt az A10-es autópálya egyik hídjának egy része Fotó: MTI/EPA/Olasz tűzoltóság

Soron kívül ellenőrzik az olasz úthálózatot

Giuseppe Conte olasz kormányfő eközben a Facebookon azt közölte: az olasz kormány tervet dolgoz ki az olaszországi közúti infrastruktúra rendkívüli ellenőrzésére.

A miniszterelnök emellett a hagyományos vizsgálatok megerősítését is megígérte.

„Sokkal szigorúbb vizsgálatok lesznek, mert nem engedhetjük meg, hogy ez a tragédia megismétlődjön”

- húzta alá Conte, aki szerdán felkeresi a baleset sérültjeit. „Ami Genovában történt, az nemcsak a városon ejtett mély sebet, hanem Ligurián és egész Olaszországon is” – húzta alá az olasz miniszterelnök.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (középen) a helyszínen.
Fotó: ANDREA LEONI / AFP

 

Borítókép: a leomlott Morandi-híd látványa 2018. augusztus 14-én.

Forrás: AFP / FABIO PALLI / NURPHOTO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában