Stipendium Hungaricum

2019.04.24. 10:47

Hetven ország diákjai vesznek részt egy magyar tanulmányi ösztöndíjprogramban

A legtöbben mérnöki képzésekre jelentkeznek.

Mintegy hetven ország diákjai vesznek rész a 2013-ban elindított Stipendium Hungaricum kiválósági ösztöndíjprogramban, amelynek keretében külföldi hallgatók magyar egyetemeken tanulhatnak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Pacsay-Tommasich Orsolya azt mondta, az ösztöndíjprogram célja elsősorban az, hogy a főleg fejlődő országokból érkező diákok olyan képzést kapjanak, amellyel saját országuk fejlődését tudják segíteni.

A program emellett a magyar felsőoktatás versenyképességét és az együttműködő országokkal való kapcsolatok javítását is szolgálja – tette hozzá.

Az országokkal államközi szerződéseket kötnek, amelyekben kvótákat határoznak meg. Ezután jelentkezhetnek a diákok a magyar egyetemekre. A program egyedülálló, mert az ösztöndíjasok tanulmányait a magyar kormány finanszírozza, de a kvótákat nem köti viszonossághoz – emelte ki az államtitkár.

Pacsay-Tommasich Orsolya a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról is beszélt, hogy az ösztöndíjprogramban 28 magyar egyetem vesz részt. A legtöbb külföldi diák valamely mérnökképzésre – például agrármérnök, mérnök-informatikus – és orvosképzésre jelentkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában