Adatvédelem

2017.10.18. 13:08

Házkutatást tartottak a szcientológiai egyház budapesti központjában

Az akciót a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hajtották végre. Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata szerint „személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt” került sor a házkutatásra. 

Budapest, 2017. oktber 18. Rendrk a Magyarorszgi Szcientolgia Egyhz budapesti, Vci ti kzpontjnl 2017. oktber 18-n, ahol hzkutatst tartanak a Nemzeti Nyomoz Iroda munkatrsai. MTI Fot: Mihdk Zoltn

Fotó: Mihádák Zoltán

A nyomozás érdekeire tekintettel a rendőrség az eljárásról bővebb tájékoztatást nem ad – közölte a kommunikációs szolgálat.

A tájékoztatás szerint az akció jelenleg is zajlik az egyház budapesti központjában.

A L. Ron Hubbard kifejlesztette szcientológiai egyház 1991 óta tevékenykedik Magyarországon, de 2011-ben elvesztette egyházi státuszát Magyarországon, s ez a helyzet azóta sem változott meg. Az egyházra néven nevezésük nélkül ugyan, de rendre utaltak az Alkotmányvédelmi Hivatal elődje, a Nemzetbiztonsági Hivatal évkönyveiben A társadalomra veszélyes „vallási” mozgalmak című fejezet alatt.

A Nemzetbiztonsági Hivatal 2006-os évkönyvében például ez áll: „Egyes 'vallási' mozgalmak elmélete és gyakorlata továbbra is azt mutatja, hogy a vallási külsőséget csupán az előnyszerzés érdekében alkalmazzák, leplezve demokrácia- és jogellenes törekvéseiket. Közülük néhány nem több vallási köntösbe bújtatott, profitorientált, multinacionális vállalkozásnál. Látszólag politikai ambícióktól mentes szervezetként mutatkoznak meg, amelyek elfogadják a fennálló jog- és alkotmányos rendszert, kerülik a konfrontációt, jogsértő tevékenységeiket jól leplezik. Folyamatosan keresik a kapcsolatfelvétel lehetőségét gazdasági társaságokkal, alapítványokkal, civil szervezetekkel, az állami tenderek rendszeres pályázói.”

A 2007-es évkönyvben pedig ez szerepel:

„Elsősorban olyan adatokat gyűjtenek, amelyek lehetővé teszik terjeszkedésüket a politikai és a gazdasági szférában. A jövőbeli burkolt érdekérvényesítés reményében – a „vallási” hátterüket eltitkolva – elsősorban az állam- és közigazgatási szervek, illetve a döntéshozói testületek tagjainak bizalmát igyekeznek elnyerni, majd őket céljaiknak megfelelően befolyásolni.”

A magyar sajtóban az egyházat a legutóbb akkor szembesítették azzal a váddal, hogy Magyarországon ők nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, amikor 2016 júliusban felavatták budapesti székházukat.

Az elsősorban Amerikában népszerű, egyes filmsztárok – mint például Tom Cruise vagy John Travolta – által favorizált vallás megítélése Európában erősen ingadozó. Több európai országban nem egyháznak jegyezték be őket, hanem csak vallási non-profit egyesületként működhetnek.

Mivel a német kormányzati szervek álláspontja szerint a szcientológia tanításai nem összeegyeztethetőek a német alkotmánnyal, a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal 1997 óta titkosszolgálati megfigyelés alatt tartja a német szcientológusokat. Szcientológusok Németországban nem lehetnek tagjai egyetlen nagy pártnak sem, és számos munkahelynél is kizáró ok a tagság. 2007-ben volt egy kormányzati kezdeményezés Németországában a szcientológia betiltására, ez azonban nem ért célt, és azóta nem került újra napirendre.

Franciaországban 1995 óta szektaként tartja nyilván és folyamatos megfigyelés alatt tartja a szcientológusokat a francia állam szektaellenes szervezete. Több bírósági eljárás is indult a francia szcientológusok ellen, jogerős elmarasztaló ítéletek is születtek.

Belgiumban a szcientológusok non-profit szervezetként működnek 1972 óta. 1997-ben elutasították a vallási elismerésre beadott kérelmüket, és 10 évig tartó ügyészségi vizsgálat indult ellenük. 2007-ben büntetőeljárás indult a belgiumi szcientológia szervezet 12 vezetője ellen, többek között bűnszervezetben elkövetett csalás, zsarolás és kuruzslás miatt. 2016 áprilisában végül felmentették az összes vádlottat és lezárult az ügy.

Görögországban a szcientológia gyakorlását egyszer egy hét évig tartó (1995-2002) jogi eljárás során betiltották és a görögországi szcientológia szervezetet felszámolták. A későbbiekben a szcientológusok egy új szekuláris non-profit egyesületet alapítottak, és most annak keretében működnek.

A szcientológiai egyház magyar honlapján a szcientológiáról azt írják, hogy a szcientológia egy vallás, amely az ember valódi szellemi természetének és önmagához, családjához, csoportokhoz, az emberiséghez, minden életformához, a fizikai univerzumhoz, a szellemi univerzumhoz és a Legfelsőbb Lényhez való viszonyának teljes és biztos megértéséhez kínál pontos útvonalat.

Borítókép: Rendőrök a Magyarországi Szcientológia Egyház budapesti, Váci úti központjánál 2017. október 18-án, ahol házkutatást tartanak a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában