vád alá helyezhetik

2019.02.25. 16:16

Hazaárulás gyanújával őrizetbe vettek egy volt vezérkari főnököt Ukrajnában

Tevékenységének következtében az ország állítólag elvesztette légvédelmi képességét.

Hazaárulás gyanújával őrizetbe vették Ukrajnában Volodimir Zamant, aki Viktor Janukovics elnöksége alatt töltötte be a fegyveres erők vezérkari főnökének tisztét – közölte hétfőn sajtótájékoztatón a katonai főügyész.

Volodimir Matiosz szavai szerint Zamant a hadsereg állományának és harckészültségének leépítésével gyanúsítják. Tevékenységének következtében az ország állítólag elvesztette légvédelmi képességét.

Egyebek között gyanúsítják azzal, hogy 2013-ban csaknem 17 ezer fővel és több mint 70 alakulattal csökkentette az ukrán hadsereget, továbbá 2014 elején nem helyezte harckészültségbe a csapatokat, pedig tudomása volt az országot fenyegető orosz agresszióról.

A krími taktikai alakulatokat, amelyek képesek lehettek volna az agresszió megállítására, a haditengerészet alá rendelte – amelyet a később árulóvá vált Jurij Iljin admirális vezetett -, így segített Oroszországnak megszállni a Krím félszigetet.

Ezen felül Zaman irányítsa alatt csökkentették a katonai bizottságok számát is, ami nehezítette a mozgósítást. Az illetékes kijevi bíróság még hétfőn összeül, hogy döntsön arról, előzetes letartóztatásba helyezi-e a volt vezérkari főnököt.

Volodimir Zaman 2012. február 18. és 2014. február 19. között volt az fegyveres erők vezérkari főnöke.

A kijevi Majdan-tüntetések nyomán leváltott Viktor Janukovics Oroszországba menekülését követően Moszkva rögtön fegyveres erőket vezényelt a fekete-tengeri Krím félszigetre, ahol 2014 márciusában erős katonai jelenlét mellett népszavazást rendezett a terület Oroszországhoz csatlakozásáról.

A Krím elszakadását önhatalmúlag kikiáltó, oroszbarát új krími vezetés állítása szerint a referendumon a félsziget lakóinak több mint 96 százaléka támogatta az addig autonóm köztársaságként működő terület elszakadását Ukrajnától.

2014. március 18-án a Kremlben megállapodást írtak alá a félsziget Oroszországhoz csatolásáról, amit rá három nappal az orosz parlament mindkét háza jóváhagyott. A félsziget annektálását az ENSZ tagországainak zöme – beleértve az Európai Unió és a NATO tagállamait – nem ismeri el legitimnek.

Kijev hivatalosan 2014. február 20-tól tekinti Oroszország által átmenetileg megszálltnak a Krími Autonóm Köztársaságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában