Jövőt építenek

2020.06.09. 14:06

Hatvanhat református óvoda épül, illetve újul meg

Országszerte 47 új óvoda épül és 19-et felújítanak a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában, a fejlesztés a kormány 30 milliárd forintos támogatásából valósul meg.

Budapest, 2013. október 16. Diákok énekelnek a Városligeti fasori református templomban a Budapest-Fasori Református Kollégium részére - iskola és óvoda mûködtetésére - biztosított önkormányzati épülete átadási ünnepségén 2013. október 16-án. Korábban általános iskola mûködött a most átadott épületben, amelyet húsz évre, csökkentett bérleti díjjal kapott meg a kollégium az önkormányzattól. MTI Fotó: Mohai Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Mohai Balázs

A program részleteiről Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszélt kedden Budapesten.

Soltész Miklós a sajtótájékoztatón közölte: a református egyház 2018-ban 30 milliárd forint támogatást kapott a programjára, amelynek keretében Budapest több kerületében és országszerte 66 óvodát építenek, illetve újítanak fel.

Hangsúlyozta, hogy a kormány az elmúlt tíz évben az egyik legfontosabb döntéssorozatát a családtámogatási rendszeren belül hozta meg. Ezek között sorolta fel a családi adókedvezmény visszaállítását, a gyes és a gyed extra bevezetését, a családi otthonteremtési kedvezményt, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását.Emellett nagyon fontos a támogató háttér is, mint például az óvodaprogram, amely a szülőket és kisgyermekeket szolgálja – tette hozzá az államtitkár.

Szólt arról is, hogy

tíz év alatt 16 ezer 104 új óvodai férőhely létesült.

Jelenleg az egyházak fenntartásában az óvodák 7-8 százaléka működik – közölte.

Soltész Miklós azt mondta, a tíz év alatt megtett intézkedéseknek érzékelhető eredményei vannak: a teljes termékenységi arányszám a 2010-es 1,25 után 2019-re 1,49 lett, a házasságkötések száma 36 ezerről 65 ezerre növekedett. A válások száma 23 ezer 800-ról 17 ezer 400-ra, az abortuszok száma 40 ezer 500-ról 25 ezer 800-ra csökkent.

A családok igényelték az új intézményeket

Bogárdi Szabó István elmondta: az egyház óvodaprogramja keretében jelenleg a kivitelezési munkálatok folynak, és reményeik szerint a református egyház által fenntartott óvodákban a 2021-2022-es tanévben a mostaninál 3200-zal több gyereket fogadhatnak majd. Jelenleg 7100 óvodás jár az egyház által fenntartott intézményekbe.

Bogárdi Szabó István püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a sajtótájékoztatón
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Döntően ott építenek óvodákat, ahol igényelték az emberek, hogy egyházi fenntartású intézménybe járhassanak a gyermekeik

- közölte.

A közreadott sajtóanyag szerint a Bethlen Gábor Alapkezelő közreműködésével, a kormány 30 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatásával mindösszesen 3211 új óvodai férőhely és 486 új munkahely jön létre országosan.

Borítókép: Református kisdiákok és óvodások énekelnek a Városligeti fasori református templomban egy intézményi ünnepségen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában