álhírek

2018.06.14. 16:53

Gyilkos indulatokat váltottak ki Facebook-üzenetek Indiában

A Facebook közösségi oldalon és a Whatsapp üzenetküldő szolgáltatáson terjesztett információk szerint az északkeleti Asszám szövetségi államban több száz gyermekrabló garázdálkodik. Bár a rendőrség a leghatározottabban cáfolta a híreszteléseket, azok heves indulatot váltottak ki a helyi lakosság körében, ez pedig a múlt héten két indiai turista brutális meggyilkolásához vezetett.

Az üzenetek formájában terjesztett, a hatóságok által cáfolt információk szerint a közeli, szegénység sújtotta Bihar államból érkező gyermekrablók olykor koldusnak álcázzák magukat, és éjszakánként a házakba lopóznak. A hatáskeltő híresztelések mellé fényképeket is mellékeltek, melyeken megcsonkított holttestek és egy földön fekvő, sérült gyermek látszottak.

Az üzenetek terjedése nyomán kialakult közhangulat már több tucat ember halálát okozta.

A múlt héten két kiránduló fiatallal végzett a feldühödött tömeg. A két férfi egy falun utazott át éppen, amikor a helyiek egy csoportja elállta az autójuk útját, őket pedig kirángatták a kocsiból, és azonnal rugdosni, verni kezdték a fiatalokat. A tömegben állók közül valaki videót készített a támadásról, melyen látható, hogy az egyik áldozat ugyan bizonygatta, hogy maga is az államból származik, a falusiak nem kegyelmeztek neki. Mindkét férfi a helyszínen életét vesztette.

A történtekért jelentős részben a közösségi portálokon terjesztett álhírek tehetők felelőssé – jelentette ki Mugesh Agarwal asszámi rendőrtiszt. 15 embert vettek őrizetbe a támadás kapcsán, további 35 ember ellen pedig álhírek terjesztése és gyűlöletkeltés miatt emeltek vádat.

Számos hasonló eset történt az utóbbi hónapokban az ázsiai országban. Az áldozatok gyakran olyan kívülállók, akik eltérő külsejük, vagy a nyelvi különbségek miatt válnak célponttá.

Előfordult, hogy az asszámi rendőrség egy nap alatt hat embert mentett meg három különböző tömeglincseléstől. Valamennyiüket azzal vádolták a támadóik, hogy gyermekeket akartak elrabolni.

Hivatalos statisztika ugyan nem áll rendelkezésre, az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint május eleje óta legalább tizenhatan meghaltak, és több tucat ember megsérült a tömegtámadásokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában