több mint 30 áldozat

2019.08.04. 22:00

Gyásznapot rendeltek el Amerikában a merényletek miatt

Félárbócra eresztik a zászlókat a Fehér Házon és a középületeken, leróva a kegyeletet a daytoni, El Pasó-i és chicagói mészárlások halálos áldozatai előtt.

Residents Erica Rios, 36, and Alma Rios, 61, cry outside a reunification center at MacArthur Elementary School, following a deadly mass shooting, in El Paso, Texas, on August 3, 2019. - A gunman armed with an assault rifle killed 20 people Saturday when he opened fire on shoppers at a packed Walmart store in the latest mass shooting in the United States. (Photo by Joel Angel JUAREZ / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Joel Angel Juarez

Kevesebb mint egy nap leforgása alatt harminc ember halt meg és többtucatnyi megsebesült két tömegmészárlásban az amerikai El Pasóban és Daytonban, Chicagóban pedig három ember öltek meg és közel negyvenet megsebesítettek lövöldözésekben.

A texasi-mexikói határ mentén fekvő, döntően spanyolajkúak lakta El Paso városban szombat délelőtt egy fegyveres egy bevásárlóközpontban lövöldözött, vasárnapra virradóra pedig az ohió Daytonban egy fegyveres a belvárosban nyitott tüzet. A texasi tettest elfogták, az ohiói merénylőt a rendőrök azonnal agyonlőtték.

El Pasóban 20 ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült, többek állapota azonban még vasárnap délután is válságos volt.

Az elkövető a város egyik bevásárlóközpontjánál, a Walmart áruház előtt nyitott tüzet, helyi idő szerint szombaton délelőtt. A támadót elfogták, ellenállást nem tanúsított. Greg Allen helyi rendőrfőnök közölte: az előzetes nyomozás alapján feltehető, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt. Az Egyesült Államokban ez alatt azt értik, hogy a támadó a származása, bőrszíne, vallása vagy szexuális irányultsága alapján választja ki az áldozatait. Utalt egy „kiáltványra”, amelyet az elkövetőnek tulajdonítanak.

Terrorcselekményként kezelik az El Paso-i támadást

Gregg Abbott texasi kormányzó szombati bejelentésében még szintén csak valószínűsítette, hogy a tettes, a 21 éves Patrick Wood Crusius gyűlöletből követte el a tömegmészárlást. Vasárnap azonban a szövetségi igazságügyi minisztérium ügyésze, John Bash El Pasóban sajtókonferenciát tartott, és ezen bejelentette: a hatóságok szövetségi gyűlöletből elkövetett bűncselekmény miatti vádemelésre készülnek az elkövető ellen,

a mészárlást pedig belföldi terrorcselekményként kezelik.

A vasárnapi sajtókonferencián Jaime Esparza texasi kerületi ügyész bejelentette: Texas állam azt tervezi, hogy halálbüntetést kér az elkövetőre.

Szórakozóhelyen ölt a daytoni támadó

Az Ohio állambeli Daytonban helyi idő szerint szombat éjfél után egy órával, a belváros szórakozó negyedében történt a tömegmészárlás. A Ned Pepper Bar nevű szórakozóhelyen nyitott tüzet egy férfi, akit az egy percen belül helyszínre érkező – éppen a környéken járőröző – rendőrök agyonlőttek. Nan Whaley, daytoni polgármester szerint

ha a rendőrök nem érkeznek azonnal a helyszínre, a vérfürdő még nagyobb lett volna.

A rendőrséggel közösen tartott sajtókonferencián a polgármester később közölte: az elkövető egy 24 éves fiatal férfi, Connor Betts volt. Kilenc embert lőtt agyon, huszonhét áldozatot pedig megsebesített. A halálos áldozatok között van 22 éves húga, Megan is.

Whaley – a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva – nem kívánt kitérni a mészárlás lehetséges okaira. Azt azonban elmondta, hogy Betts golyóálló mellényt viselt, „AK-típusú támadófegyverrel” lőtt, és fegyverekkel foglalkozó szaklapokat találtak nála, amiből a rendőrök arra következtetnek, hogy további merényletekre készülhetett.

A polgármesterasszony megerősítette, hogy az elkövető egyedül volt, nem volt társa, és a nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is. A 27 sebesült közül vasárnap délután 15 ápoltat már elbocsátottak a kórházból, de többen még mindig válságos állapotban vannak – mondta.

Félárbócra eresztik a zászlókat

Donald Trump amerikai elnök elrendelte, hogy augusztus 8-ig félárbócra eresszék a nemzeti lobogókat a Fehér Házon és a középületeken, leróva a kegyeletet a daytoni és El Pasó-i mészárlások 29 halálos áldozata előtt

- jelentette be az amerikai elnök hivatala.

„Elítéljük ezeket a gyűlölettel teli és gyáva cselekményeket”

- emelte ki a Fehér Ház a közleményében.

Trump több Twitter-bejegyzésben is együttérzését fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak és a sebesülteknek, illetve dicsérte a rendőrök munkáját.

Ferenc pápa vasárnap imával emlékezett meg a támadások áldozatairól.

Vasárnapra virradóra Chicagóban is több helyen voltak fegyveres támadások, a helyi média összesítése szerint három ember meghalt és 37 megsebesült. A múlt hétvégén Gilroy észak-kaliforniai kisváros fokhagymafesztiválján nyitott tüzet egy férfi Három embert agyonlőtt, a fesztivál 13 látogatóját megsebesítette, majd öngyilkos lett.

Borítókép: Gyászoló hozzátartozók az El Paso-i merénylet helyszínén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában