bajt is okozhat

2018.02.16. 19:05

Glutént találtak egy „gluténmentes” kukoricacsipszben, kivonták a forgalomból

Egy belga gyártó belső ellenőrzése derítette ki, hogy gluténmentesnek mondott, bio kukoricacsipsze mégis tartalmaz glutént. A terméket az Auchan és a DM már ki is vonta a forgalomból.

A Nébih (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) közleménye szerint a termékből, amelynek neve Acapulco Bio Tortilla Chips, Magyarország mellett huszonnégy európai uniós tagállamba és Svájcba szállítottak.

Fotó: Nébih

Magyarországon a Mediline Kft.-hez, a 4 Elem Natural Kft.-hez, valamint az Auchan, és a dm üzleteibe került a termékből, amelyet a vállalkozások már ki is vontak a forgalomból – közölte a Nébih.

A hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a termék fogyasztása gluténérzékenyek számára egészségügyi panaszokat okozhat.

A gluténérzékenység, melyet más néven cöliákiának vagy lisztérzékenységnek is neveznek, egy autoimmun betegség, melynek kiváltó tényezője a gabonafélékben található fehérje, a glutén. Kialakulásában genetikai tényezők is szerepet játszanak.

A betegség a vékonybél nyálkahártyájának elváltozásával jár, amely felszívódási problémákhoz vezet. Tünetei főleg emésztőrendszeri tünetek, pl. hányás, hasmenés, bélbántalom, puffadás, gyomor és bélhurut lehetnek.

Kezelésének eddig ismert egyetlen módja az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amely kizárja a búza, a rozs és az árpa fogyasztását. Egyes gluténérzékenyek képesek lehetnek tolerálni egy adott, korlátozott tartományon belül különböző, kis mennyiségű glutént. A vonatkozó EU-s rendelet alapján a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható egy terméken, ha az élelmiszer a végső vásárlónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában