Ország-világ

2020.09.27. 21:23

Soós Zoltán nyert Marosvásárhelyen, Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor áll győzelemre

Soós Zoltán nyerte a marosvásárhelyi polgármester-választást a független jelölt kampánystábja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás szerint. Szatmárnémetiben a szavazókörök 60 százalékának eredményösszesítése után Kereskényi Gábor polgármester vezeti a választási versenyt a romániai önkormányzati voksoláson. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje a részleges eredmények szerint a szavazatok 55 százalékát szerezte meg.

Soós Zoltán egyedüli magyar jelöltként szállt versenybe, mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatta.

Soós Zoltán marosvásárhelyi, Kossuth utcai kampányközpontjában mintegy százan várták a hivatalos eredményekkel párhuzamos szavazatszámlálás eredményét. Ezek az adatok a Soós csapata által a szavazókörzetekbe küldött megfigyelőktől származtak. Helyi idő szerint majdnem éjjel egy órakor jelent meg a jelölt a szimpatizánsai előtt, akik nagy üdvrivalgással fogadták, és Marosvásárhely új polgármestereként köszöntötték. Beszédét többször félbeszakították vastapssal.

A magyar jelölt elmondta, hogy a kampányban tett ígéretének megfelelően valamennyi marosvásárhelyi polgármestere lesz nemzetiségtől függetlenül.

Hangsúlyozta: nem a magyarok győztek a románok felett, hanem a marosvásárhelyiek arattak történelmi győzelmet „a korrupció és a keresztapák felett”. Rámutatott: ezen a választáson túlléptek az etnikai szavazáson, lezárták az eddigi polgármester, Dorin Florea képviselte rendszer elmúlt húsz évét. Soós úgy vélte, hogy ez a rendszer nem ejtett komoly sebeket a város testén, „nem ért létfontoságú szerveket, a szívet és az agyat, mert a marosvásárhelyiek vasárnap szívvel-lélekkel szavaztak”. Szerinte a város lakosai nem engedtek az etnikai megosztásnak és a gyűlöletszításnak, nem ijedtek meg az uszítástól, hanem a változásra szavaztak.

Reményét fejezte ki, hogy a pártok megértik a marosvásárhelyiek akaratát, és stabil koalíciót építenek a városi önkormányzatban a változás érdekében. Soós Zoltán elmondta, hogy nem ígér új várost, de új szemléletet igen, amellyel új fejezetet nyitnak Marosvásárhely életében.

Rámutatott: nagy kihívások előtt állnak, hiszen növelni kell a város versenyképességét, növelni kell a munkahelyek számát, javítani kell a tömegközlekedést, és csökkenteni kell a lemaradást a régióban levő nagyvárosokhoz képest.

A mintegy 43 százalékos magyar lakossággal rendelkező és a legnagyobb erdélyi magyar közösségnek otthont adó Marosvásárhelyt 2000 óta Dorin Florea román polgármester vezette, aki sorozatban ötször nyert mandátumot. Florea négy évvel ezelőtt valamivel több mint 1700 szavazattal győzte le Soóst, de az idén már nem indult a polgármesteri tisztségért, hanem a megyei önkormányzat elnöki posztját pályázta meg.

A függetlenként induló, de a teljes erdélyi magyar politikai paletta támogatását élvező múzeumigazgató, Soós Zoltán sikerét túlzás nélkül lehet történelmi fordulatként értékelni. Húsz évig volt a város élén az időközben több román párt színeit is képviselő Dorin Florea, akit most a történész vált – írja a Magyar Nemzet.

Az egyetlen magyar polgármesterjelölt mellett tizenkét román indult a városvezetői pozícióért az egyfordulós választáson. Az expolgármester, Florea megcsappant szavazótáborát tanácsadója s jobbkeze, Claudiu Maior célozta meg. Ahogyan Maiornak, úgy a többi jelöltnek sem volt érdeke a magyarellenes hangulatkeltés, hiszen tisztában voltak azzal, hogy magyar szavazatok nélkül nincs győzelmi esélyük. Marosvásárhelyen a részvételi arány közel ötvenszázalékos volt.

Csalástól is tartottak

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) köreiben csalástól is tartottak. Négy évvel ezelőtt meglepően sok érvénytelen szavazat volt, ez is hozzájárult Florea alig több mint ezervoksos sikeréhez Soóssal szemben. Szombaton este néhány óráig szünetelt a közvilágítás a város több részén, számos szavazóhelyiség környékén sem volt áram. Soós Zoltán kampánystábjából arra hívták fel a figyelmet, hogy 2016-ban is hasonló történt a szavazás előtti napon.

A választás napján ugyanakkor a rendőrség nagyon határozottan lépett fel minden szavazással kapcsolatos rendellenesség esetében.

Romániában negyvenhat százalékos részvételi arány mellett zajlott az önkormányzati megmérettetés. Hegedüs Csilla, az RMDSZ szóvivője a szövetség kolozsvári elnöki hivatalában berendezett eredményváróján a Krónika kérdésére elmondta, a becsült magyar részvétel 44,6 százalékos. Közölte, a nap folyamán felzárkóztak a magyar közösségek, viszont például a Székelyföldön alacsony maradt a részvétel az országos adatokhoz képest.

A Bukarestben készített exit poll felmérések szerint Nicușor Dan, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt és a Mentsétek meg Romániát Szövetség közös jelöltje nyerte a bukaresti főpolgármester-választást, 47 százalékos eredménnyel. Gabriela Firea jelenlegi főpolgármesternek, az ellenzéki szociáldemokraták jelöltjének 39 százalékot mértek. Elemzők szerint a bukaresti eredmény fontos előrejelzésként értékelhető a december 6-án esedékes parlamenti választásokkal kapcsolatban.

Marosvásárhelyen 57 417-en szavaztak a román központi választási iroda által közzétett részvételi adatok szerint. A párhuzamos szavazatszámlálás szerint Soós jelentős előnnyel került az élre, 24 950 voksot kapott, a második helyen levő Claudiu Maior, aki a Pro Románia színeiben indult, 7611 voksot gyűjtött. A harmadikra, a liberális Theodora Benedekre 5899-en szavaztak. Ezeket a számokat még a nem teljes feldolgozottságnál jegyezték.

Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor áll győzelemre

A részleges eredményt maga a polgármester jelentette be nem sokkal éjfél után az RMDSZ eredményvárójában. „Ígérem, hogy Szatmár tovább fejlődik, megyünk tovább az elkezdett úton. Az egy helyben toporgás nem pálya” – jelentette ki.

Pataki Csaba, a Szatmár megyei önkormányzat elnöke bejelentette: Nagykárolyban is az RMDSZ jelöltje, Kovács Jenő nyert újabb polgármesteri mandátumot. Hozzátette: folyik még a szavazatok számlálása, de reménykedik abban, hogy további négy évig vezetheti a megyét.

Az RMDSZ kolozsvári eredményvárójában Kelemen Hunor, a szövetség elnöke is bejelentette Soós Zoltán marosvásárhelyi független polgármesterjelölt győzelmét. Elmondta: ugyan Soós Zoltánt tavaly novemberben az RMDSZ választotta polgármesterjelöltté, és csak idén februárban határozták el, hogy függetlenként indul a választási versenyben, nincs szó arról, hogy az RMDSZ kötelékében töltené be a tisztséget. „Jó polgármesternek kell lennie, az RMDSZ-frakció ott lesz mögötte, ahogy a kampányban is ott volt. (.) A lényeg, hogy Marosvásárhelynek mától magyar polgármestere lesz, ez a legfontosabb.”

Kelemen Hunor arról is beszámolt, hogy Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor folytathatja a polgármesteri munkát, Csíkszeredában az RMDSZ előválasztását megnyerő Korodi Attila képviselőt választották polgármesterré. Hozzátette, Csergő Tibornak, az RMDSZ jelöltjének sikerült győznie Gyergyószentmiklóson, amelyet több ciklus óta a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármester vezetett.

Elismerte azonban, hogy Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen elvesztették a versenyt az RMDSZ polgármesterjelöltjei más magyar jelöltekkel szemben, és Baróton is egy független jelölt vezet a részleges eredmények szerint.

Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád polgármester nagy arányú győzelmet aratott az RMDSZ és az MPP jelöltje fölött. Gálfi négy évvel ezelőtt az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként nyert mandátumot, de pártja, az MPP kizárta soraiból. Mivel a választásokig nem sikerült bejegyeztetnie a Székelyudvarhelyért Pártot, támogatóival együtt a román-magyar Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben indult a választásokon.

Kelemen Hunor úgy vélte: a részleges eredmények továbbra is azt jelzik, hogy az RMDSZ-nek 200 körüli településen lesz polgármestere a következő négy évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában