Kárpátaljai magyarság

2019.09.04. 12:49

Fideszes jelzést kapott az EP az ukrajnai törvénysértésekről

Az ukránok három választókörzetre vágták szét a tömbmagyar vidéket, így a magyarok aránya egyik körzetben sem haladta meg a 30 százalékot.

Az EP külügyi szakbizottsága kedden a július 21-i ukrajnai előrehozott parlamenti választások eredményeiről vitázott. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő hozzászólásában a választások, és az azt megelőző kampány során tapasztalt számtalan visszaélésre hívta fel a figyelmet, melyek hátrányosan érintették a kárpátaljai magyarokat – írja beszámolójában a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő már közvetlenül a júliusi, ukrajnai választásokat követően jelezte az Európai Unió több vezetőjének és képviselőjének, hogy az ukrajnai parlamenti választások során számos jogsértés történt.

Az Európai Parlament külügyi szakbizottságának szerdai ülésén is felszólalt a magyar képviselő.

Mint szóvá tette: bár az ukrán törvények előírják, a Központi Választási Bizottság ezúttal sem alakított ki olyan magyar többségű választókörzetet, ahol magyar jelölt valós eséllyel kerülhetett volna be a Parlamentbe.

Ehelyett három választókörzetre vágták szét a tömbmagyar vidéket, így a magyarok aránya egyik körzetben sem haladta meg a 30 százalékot.

Nem biztosítottak tehát egyenlő lehetőséget a képviseletre, hátrányból indultak a magyar jelöltek.

Ennek ellenére mindhárom körzetben indult magyar jelölt, ám nekik „klónokkal”, szavazatvásárlásokkal és megfélemlítésekkel tovább rontották esélyeiket. Arra is volt példa, hogy lerohanták a magyar jelöltek mellett kampányoló aktivisták házait és eljárást indítottak ellenük

- mondta Bocskor Andrea.

A magyar EP-képviselők mellett román társaik is egyetértettek abban, hogy

mindennapos az országban a nemzeti kisebbségekkel szembeni ellenséges hangulatkeltés, és ez mielőbbi megoldást igényel főleg az oktatási és nyelvtörvényt illetően.

Ukrajnának továbbá rendeznie kellene kapcsolatait közép-európai szomszédaival, hiszen azok támogatják az ország demokratikus fejlődését.

Az EP-nek és az EU-nak nyomást kell gyakorolni Ukrajnára, hogy tartsa be saját törvényeit és ne csak papíron legyenek jogai a nemzeti kisebbségeknek. Őszintén remélem, hogy a hatóságok kivizsgálják a választási törvénysértéseket

- hívta fel rá a figyelmet Bocskor Andrea az ülést követően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában