ukrán oktatási törvény

2017.10.21. 12:00

A Fidesz nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét az Európai Néppártba

A magyar párt mindaddig nem támogatja az ukrán kormánypárt felvételét, amíg az ukrán oktatási törvény módosításával nem válik lehetővé a kisebbségi nyelvű oktatás lehetősége az óvodától az egyetemig.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: Magyarország továbbra is úgy gondolja, hogy módosítani kell az ukrán oktatási törvényt, mivel alacsonyabb szintű jogszabályokkal nem orvosolhatók annak hiányosságai.

„Ukrajnát addig kell megállítani, amíg nem késő”

- fogalmazott Németh Zsolt, aki szerint Ukrajna önveszélyes politikát folytat, az oktatási törvény mellett ugyanis a nyelv-, az állampolgársági- és az egyházügyi törvények is „be vannak tárazva”, amelyek tovább súlyosbíthatják a „már most eléggé nyugtalanító helyzetet”.

A Fidesz képviselője reményét fejezte ki, hogy Ukrajnát sikerül azon az úton megállítani, amely saját nyugati országrészének destabilizálása mellett Közép-Európa jövőjét is veszélyezteti.

Németh Zsolt örvendetesnek nevezte ugyanakkor, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése egy hete határozatban kimondta, hogy az ukrán oktatási törvény súlyosan korlátozza a kisebbségi jogokat. A kormány emellett abban is bízik, hogy az Európa Tanács szakértő szerve, a Velencei Bizottság is megerősíti ezt az álláspontot – tette hozzá.

A parlament külügyi bizottságának vezetője ezúttal is megerősítette, Magyarország továbbra is készen áll a szakmai párbeszédre, addig pedig minden két- és többoldalú diplomácia csatornát felhasznál arra, hogy jobb belátásra bírja Ukrajnát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában