büntetés

2019.01.09. 20:07

Felségsértés miatt három év börtönre ítéltek egy csirkeárust Kambodzsában

A 26 éves férfi haszontalannak és kutya királynak nevezte az uralkodót.

Felségsértés miatt három év börtönre ítéltek Kambodzsában egy csirkeárust szerdán. Ez a második ismert elmarasztaló bírósági ítélet, amelyet a tavaly életbe lépett törvény alapján hozták meg.

A bíróság szerint Ieng Csolszának a Facebookon még tavaly nyáron közzétett bejegyzései megsértették Norodom Szihamoni királyt. A 26 éves férfi haszontalannak és kutya királynak nevezte az uralkodót, és kijelentette: jobb lenne, ha a király halott lenne.

A hároméves börtönbüntetés mellett egymillió rieles (69,5 ezer forintos) pénzbírságot szabtak ki a férfira.

A felségsértést büntető alkotmánymódosító törvény tavaly március elején lépett hatályba. Tiltja, hogy bárki szóban, írásban, képpel, bármilyen gesztussal, médiaeszközzel megsértse a király személyét. A törvény emellett korlátozza a gyülekezési szabadságot.

Jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot a szerintük a kormányt bíráló hangok elfojtását szolgáló jogszabály miatt, amely hasonlít a szomszédos Thaiföld szigorúan érvényesített felségsértési törvényére.

A törvény alapján az első ismert elmarasztaló ítélet tavaly októberben született a délkelet-ázsiai ország egyetlen jelentős ellenzéki pártjának, a 2017-es parlamenti választások előtt feloszlatott Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártnak (CNRP) egy tagja ellen – írta a Reuters hírügynökség.

A dpa német hírügynökség szerint azonban legalább két ítélet született már a csirkeárusét megelőzően, mivel tavaly májusban egy iskolaigazgató és egy idős fodrász ellen is vádat emeltek. Mindketten ugyancsak a Facebookon bírálták a királyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában