Járvány

2020.05.21. 21:54

Felgyorsította az erdőirtást a trópusokon a járvány

A koronavírus-járvány idején jelentősen felgyorsult a trópusi erdők irtása – figyelmeztetett csütörtökön a Természetvédelmi Világalap (WWF).

Minden jel arra mutat, hogy az erdőirtás felgyorsulására hatással van a koronavírus-járvány. Sok országban az állam kihátrált az erdővédelemből a járvány idején, ami kedvez az illegális fakivágásnak és más források kifosztásának mondta Christoph Heinrich, a WWF németországi irodájának illetékese.

A WWF által közzétett tanulmány szerint, amelyet a Marylandi Egyetem műholdas felvételei alapján készítettek, márciusban 6500 négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe a vizsgált 18 országban. Ez 150 százalékkal több az előző évinél.

A legnagyobb mértékű az erdőirtás Indonéziában, ahol 1300 négyzetkilométernyi trópus erdőt pusztítottak el, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol ezer négyzetkilométerrel csökkent a trópusi erdők területe és Brazíliában, ahol 950 négyzetkilométerrel.

Az Imazon brazil kutatóintézet adatai szerint áprilisban 529 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki a dél-amerikai országban, 171 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

A fakivágások többségét olyan betolakodók végezték, akinek nincs földjük és reménykednek abban, hogy később törvényesíthetik a helyzetet idézte Carlos Souza kutatót a G1 hírportál.

A nemzetközi közösség segíthet megállítani az erdőirtást véli a WWF, amely szerint az Európai Unióban kereskedelmi forgalomban lévő élelmiszerek egyhatoda hozzájárul a trópusi erdők elpusztításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában