elengedhetetlen a szabályozás

2018.10.10. 18:25

Félezer háziállatot pusztítottak el idén a medvék Kovászna megyében

Évről évre emelkedik a vadak által elpusztított termények területének száma is.

A Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség összesítése szerint több mint 500 háziállatot pusztítottak el, és több tíz hektáron tették tönkre a termést év eleje óta a medvék a székelyföldi megyében. A jelentést az Agerpres hírügynökség ismertette szerdán.

A jelentés szerint 437 juh, 50 kecske, 42 tehén, négy disznó, három ló, 70 tyúk és 32 méhcsalád esett 2018-ban a medvék áldozatául a megyében. A nagyragadozók ugyanakkor 25 hektár kukoricával, 12 hektár cukorrépával, négy hektár napraforgóval, három hektár zabbal és 2,6 hektár szójával bevetett területen tették tönkre a termést, és 95 gyümölcsfát törtek össze.

Gheorghe Neagu, a Kovászna megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója elmondta: a számok a pillanatnyi helyzetet tükrözik, és napról napra nőnek. Az igazgató hozzátette: az utóbbi két évben megnőtt a bejelentett medvetámadások száma. Míg 2014-ben 176 esetet, 2015-ben 58 esetet jegyeztek, tavaly 248 medvetámadást, az idei év eleje óta pedig 184-et jelentettek. Ez utóbbiak eredményezték a több mint félezer háziállat elpusztítását.

„Ha télen a medvék nem hibernálnak, a támadások biztosan folytatódni fognak. Az állatok hozzászoktak az emberek udvaraihoz, pajtákat törnek fel, nem keresik már az erdőben a táplálékot” – magyarázta a környezetvédelmi szakember.

Gheorghe Neagu hozzátette: a tárca idén 25 medve kilövésére adott engedélyt az intervenciós kvóta keretében, valamennyi medve kilövése megtörtént.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke közölte: a megyében mintegy 1200 medvét tartanak számon, ám erdős területei 700-800 medve eltartására lennének elegendőek. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus kijelentette: ha nem történik megelőző beavatkozás a medveállomány szabályozására, a helyzet rosszabbodása várható. Az önkormányzati vezető nyomatékosította: vissza kell állítani az egyensúlyt az ember és a nagyragadozók között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában