V4

2018.06.29. 21:57

Fekete Péter: megismerni és tisztelni kell egymás kultúráját

Új projektjavaslatokat is megfogalmaztak, amelyek előtérbe helyezik a nemzetközi fesztiválokat és az irodalmi csereprogramokat.

Budapest, 2018. június 29. Fekete Péter, az Emberi Erõforrások Minisztériumának kultúráért felelõs államtitkára, Petra Smoliková, Csehország kulturális miniszterhelyettese, 1ubica Lassáková, Szlovákia kulturális minisztere, Pawel Lewandowski, Lengyelország kulturális miniszterhelyettese és Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelõs helyettes államtitkára (b-j) a V4-ek kulturális minisztereinek találkozóján Vácon 2018. június 29-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Kultúrnemzetként nekünk magyaroknak Európa közepén meg kell ismernünk és tisztelnünk kell szomszédaink kultúráját – mondta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár pénteken Vácon a V4-es országok kulturális minisztereivel és miniszterhelyetteseivel tartott sajtótájékoztatón.

Az államtitkár a magyar V4-elnökséget lezáró VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó ünnepélyes megnyitója előtt kiemelte: a visegrádi országok akkor tudnak erős pozíciót elfoglalni Európában, ha összefognak. Közölte: pénteki megbeszélésükön a visegrádi partnerek értékelték, hova jutott az együttműködés az elmúlt egy évben Magyarország elnöksége alatt és merre szeretnének továbbhaladni, valamint a kultúra területén is átadták a V4 elnökségét Szlovákiának.

Lubica Lassáková szlovák kulturális miniszter hangsúlyozta: a kultúra híd, amely összeköti az embereket. Azt mondta, országa a V4 elnöki pozíciójának átvételével folytatja a magyar elnökség által megkezdett munkát.

Petra Smolíková cseh miniszterhelyettes méltatta a magyar elnökség által végzett munkát és arról beszélt, hogy a kultúra olyan eszköz, amelynek segítségével a kapcsolatok más területein is el lehet mélyíteni az együttműködést.

Pawel Lewandowski lengyel miniszterhelyettes elmondta: a visegrádi partnerek egyetértettek abban, hogy a kultúra számára minden kormányzatnak nagyobb pénzügyi támogatást kellene juttatnia. A kultúrára alapozva fel lehet építeni a népek Európáját – tette hozzá.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a találkozó fővédnöke a megnyitón beszédében kiemelte: az immár hatodik alkalommal megrendezett VéNégy fesztivál ezúttal a magyar elnökség kiemelt rendezvénye, ahol most nemcsak a művészek, hanem a kultúrpolitikai vezetők is közösen ünnepelik a visegrádi országok összefogását.

Úgy látja, a V4-es együttműködésben nagy kulturális és gazdasági erő rejlik és emellett fontos, hogy politikai erő is legyen a V4 Európán belül, hogy mások is elismerjék a teljesítményüket. Lényeges, hogy ne csak elfogadtassák a közép-európai országokkal a döntéseket, hanem be is vonják őket a döntéshozatalba – mutatott rá. Rétvári Bence kijelentette: remélhetőleg a V4 egyre szorosabb együttműködéssé válik és még sok sikeres elnökséget bonyolíthatnak le.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a magyar V4-es elnökség egyik fő célja a kulturális kapcsolatok ösztönzése volt, hiszen ez jó hátteret ad a politikai és gazdasági kapcsolatok erősítéséhez, valamint egymás jobb megismeréséhez.

Az összetartozás felismerése és a közös identitás erősítése az ilyen rendezvényeken keresztül juttatható el sikeresen a fiatalokhoz – vélekedett.

A fesztivál megnyitó gáláján a Fővárosi Nagycirkusz művészei lépnek fel. A gálaműsor részeként nyilatkozatot írnak alá, amely összefoglalja a magyar V4-es elnökség alatt megvalósult kulturális programokat a zene, a képzőművészet, az előadó művészet, az innováció és az örökségvédelem területén.

Új projektjavaslatokat is megfogalmaztak, amelyek előtérbe helyezik a nemzetközi fesztiválokat és az irodalmi csereprogramokat. A cél az egységes politika erősítése, valamint a közös értékeken és érdekeken alapuló együttműködés.

Borítókép: Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Petra Smoliková, Csehország kulturális miniszterhelyettese, 1ubica Lassáková, Szlovákia kulturális minisztere, Pawel Lewandowski, Lengyelország kulturális miniszterhelyettese és Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára (b-j) a V4-ek kulturális minisztereinek találkozóján Vácon 2018. június 29-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában