konfliktus

2019.10.23. 08:52

Evo Morales vezet a bolíviai elnökválasztáson

A hivatalban lévő elnök kedden közel állt a győzelemhez az első fordulóban, miközben több városban folytatódtak az állítólagos választási csalások elleni tüntetések.

A szavazatok több mint 96 százalékának feldolgozása után Morales 46,46 százaléknyi szavazatot, míg ellenfele, Carlos Mesa 37,04 százalékot kapott a vasárnapi voksoláson a hivatalos eredmények szerint. Az elnöknek 10 százalékpontos előnyre van szüksége, hogy december 15-én ne tartsák meg a második fordulót.

Mesa korábban csalással vádolta meg a választási bizottságot, amikor az leállította a nyilvános szavazatszámlálást, amelynek az eredményei szerint szükség lett volna a második fordulóra.

A csalás hírére kilenc városban erőszakos tiltakozás kezdődött, a tüntetők választási helyiségekre támadtak, többet fel is gyújtottak.

La Pazban, Santa Cruz de la Sierrában és Cochabambában a rendőrség könnygázzal oszlatta fel a tüntető tömeget. Morales, az andoki ország első őshonos vezetője, vitatott negyedik elnöki mandátumáért indult. A 59 éves baloldali vezető az előző három elnökválasztáson már az első fordulóban győzött. Tekintélyuralmi stílusa és az erdőtüzek miatt azonban csökkent a népszerűsége a 66 éves volt jobbközép elnökkel, Mesával szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában