Segítség az egészségért

2018.09.30. 11:01

Erdélyben gyógyítanak a gyermekmentő szolgálat orvosai

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szakemberei gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel és szakmai továbbképzéssel is segítenek.

Gyimesbükk, 2017. május 18. Lacsny Szilvia (b) és Fodor Fruzsina gyermekgyógyász szakorvosok egy Moldvából érkezett gyereket vizsgálnak a gyimesbükki római katolikus plébánia vendégházában kialakított ideiglenes rendelõben 2017. május 18-án. A Nemzetközi Gyermekmentõ Szolgálat önkéntes orvosai évente kétszer utaznak hagyományos vizsgálati körútjukra Erdélybe, ahol rászoruló gyermekek egészségügyi szûrését, vizsgálatát és kezelését végzik. MTI Fotó: Veres Nándor

Az önkéntes orvosok évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb

gyermekintézményekben vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Legközelebb október 7. és 12. között indulnak Erdélybe – áll a szervezet közleményében.

A szervezet önkéntesei 2017-ben több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképpen 58 gyermeket műtöttek, vizsgáltak ki, gyógykezeltek Magyarországon, és 50 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermekneurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

A gyermekmentő szolgálat mozgó fogászati busza idén is csatlakozik az úthoz, ebben szűrik, szükség esetén pedig kezelik a gyerekek fogait.

A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly egy hargitai község általános iskolájának 181 tanulója számára végeztek szűréseket, kezeléseket.

Csatlakozik az egyhetes körúthoz a szervezet nőgyógyászati kamionja is: a mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. Tavaly csaknem 800 nőgyógyászati szűrést végeztek, 6 esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, műtéti beavatkozásra, 155 esetben pedig gyógyszeres terápiát írtak elő. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi orvosok végzik el.

Borítókép: Lacsny Szilvia (b) és Fodor Fruzsina gyermekgyógyász szakorvosok egy Moldvából érkezett gyereket vizsgálnak a gyimesbükki római katolikus plébánia vendégházában kialakított ideiglenes rendelőben 2017. május 18-án.

Forrás: MTI/Veres Nándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában