kétórányi hangfelvétel

2019.07.04. 11:38

Emberek sikolyait rögzítette a Viking feketedoboza

„Istenem! Egy hajó!” – ez a női kiáltás hallatszik a baleset előtti másodpercekben, vagyis mielőtt a Viking Sigyn szállodahajó 28 utasával együtt maga alá gyűrte a Hableányt.

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

A feketedoboznak kétórányi hangfelvétele van a baleset napjáról – írja a Blikkre hivatkozva az Origó. A rögzítő angol, német és orosz párbeszédeket is felvett a baleset pillanatában.

Az úgynevezett Voyage Data Recorder – amely a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót felvette – közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor egy női hangot rögzített, aki azt kiáltja:

„Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang: „Ajajaj!”

Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő:

„Elütöttél egy hajót!” Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!”

Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!”

Innentől másodpercenként hallható a rádió hangja: „Felborult egy hajó!”

A balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsa, miután a Clark Ádám úszódaru kiemelte a Dunából
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A családtagokat képviselő ügyvéd azt mondta, a Hableányt üzemeltető céggel peren kívüli egyezségről tárgyal. A Hableány üzemeltetőjének ügyvédje szerint a munkáltatónak felelőssége van az üzemi balesetért, ugyanakkor a kárt a tömegkatasztrófa okozójára, vagyis a Viking Sigyn üzemeltetőjére fogják továbbhárítani.

Folyamatosan szállítják haza az áldozatok holttestét

A május 29-i hajókatasztrófa két eltűnt dél-koreai utasát még mindig keresik a hatóságok a Duna teljes főváros alatti szakaszán. Huszonnégy megtalált honfitársuk holttestét folyamatosan szállítják haza Koreába. A két magyar áldozat, a Hableány kapitánya és matróza jövő héten pénteken kapja meg a végtisztességet a folyó budapesti szakaszán hajós, illetve katonai tiszteletadás mellett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában