Emlékezetes incidens

2019.06.25. 19:11

Eltűntek a krími kikötőből az oroszok által tavaly elfogott ukrán hadihajók

Eltűnt a Krím-félszigeti kikötőből az a három ukrán hadihajó, amelyet Oroszország tavaly a Kecsi-szorosnál történt incidens során fogott el – közölte kedden a Krim.Realii hírportál.

A híradás szerint újságírók előző nap fotózták le a Kercs városában lévő orosz parti őrség katonai alakulatának kikötőjét, ahol korábban a három hadihajó állt. Akkor még csak a két kisebb hajó hiányzott, a vontatóhajó még ott volt, kedd reggelre viszont az is eltűnt a kikötőből.

A határőrség sajtószolgálata hivatalosan nem közölt semmit az ukrán hadihajók átszállításáról – tette hozzá a hírportál.

2018. november 25-én a Fekete-tengeren, a Kercsi-szoros közelében, az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félsziget partjaitól 13-14 tengeri mérföldre az orosz parti őrség tüzet nyitott három ukrán hadihajóra, amelyeket elfoglalt, 24 főnyi legénységük ellen pedig tiltott határátlépés címén eljárást indított.

Kijev az incidenst fegyveres agressziónak minősítette. A nyugati országok zöme agresszióval és a nemzetközi jog megsértésével vádolta Oroszországot, és követeli az ukrán haditengerészek elengedését, akiket jelenleg is Moszkvában tartanak fogva.

Az ENSZ tengerjogi egyezményével összhangban felállított állandó bíróság május 25-én hozott határozatában kimondta, hogy Oroszországnak haladéktalanul szabadon kell bocsátania a 24 ukrán haditengerészt, és vissza kell szolgáltatnia Ukrajnának a lefoglalt három hadihajót. A dokumentum szerint június 25-ig kell Moszkvának számot adnia arról, milyen intézkedéseket tett a határozat végrehajtása végett, azaz éppen kedden jár le ennek a határideje.

Az ukrán külügyminisztérium tájékoztatása szerint Kijev már korábban hivatalosan feltette a kérdést Moszkvának, hogy Ukrajna mikor „kapja vissza” a tengerészeket és a hajókat, de máig nem kapott választ. Pavlo Klimkin külügyminiszter a napokban egy tévéinterjúban kijelentette, hogy ha június 25-e után sem lesz válasz, Ukrajna „a nemzetközi nyomás újabb hullámát” indítja el Oroszországgal szemben. További részleteket azonban egyelőre nem hozott nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában