Járvány

2020.06.03. 10:25

Eltitkolná bukását a svéd egészségügy

Ahogy a svéd védekezési modell kudarca egyre nyilvánvalóbbá vált, egyre nagyobb titoktartás övezte az állami intézkedéseket és folyamatosan csökkent az átláthatóság. A statisztikák azonban annál hangosabbak: az országban már négyezer felett van a halottak száma, a fővárosban pedig az előző évi halálozások dupláját mérték a járvány alatt.

A svéd Közegészségügyi Hatóság elfordult az átláthatóság és a nyilvánosság elvétől a koronavírus járvány alatt, ahogy egyre egyértelműbbé vált, hogy a nyájimmunitás-stratégiájuk megbukott.

A SamhallsNytt arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatóság korábban minden üléséről és járványkezelési stratégiájának tervéről jegyzőkönyvet vett fel, amit utána közzé is tett, azonban a járványhelyzet második hónapjának végére ezeket egyre nagyobb mértékben, majd lényegében teljesen titkosították.

Anders Tegnell továbbra is a svéd modell sikerét hirdeti

Az átláthatóság elősegíti a felelősségre vonhatóságot, ami egy demokratikus társadalom alapja, jegyzi meg a cikk, hozzátéve, hogy egy járványhelyzet alatt ez kiemelt fontosságú lenne. Inger von Rosen a hatóság képviseletében a Sveriges Radionak adott interjújában arra hivatkozott, hogy az információk közzététele nagy adminisztratív teherrel járna és meggátolná a hatóság dolgozóit abban, hogy „szabadon beszélhessenek”. Azoknak a hangoknak, akik azt állítják, hogy a svéd stratégia túl kockázatossá vált, Anders Tegnell a Telegraphban azt üzente, a vakcinába vetett hit is kockázatos és a karanténok kihúzása egy esetleges oltás megérkezéséig nem annyira fenntartható, mint a svéd modell.

A statisztikák ugyanakkor a hatóságok helyett is sokat mondanak, hiszen az ország több mint 4 400 koronavírusos halálesetet és majdnem 38 ezer fertőzést regisztrált.

Az SVT továbbá összevetette az idősotthonokban történt halálesetek számát a korábbi években mért halálozásokkal és arra jutott, hogy legalább 30 százalékkal növekedett a halálok száma a legveszélyeztetettebb lakossági csoport körében, a stockholmi régióban pedig a 100 százalékot is elérte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában