Szolgálat és munkahely

2018.07.05. 19:09

Először neveztek ki világi személyt a Vatikán „kormányába”

Paolo Ruffini, a TV2000 olasz katolikus televízió igazgatója lett a Vatikán kommunikációs titkárságának prefektusa.

A 61 éves újságírót csütörtökön nevezte ki Ferenc pápa. Ruffini az első világi személy, aki e tisztséget betölti.

Ruffini 1956-ban született, Palermóban. Jogi diplomával rendelkezik. Számos olasz sajtóorgánumnak, köztük a Rai televíziónak, illetve az Il Mattino nápolyi és az Il Messaggero római napilapnak dolgozott korábban.

Ruffini kinevezésére az után került sor, hogy márciusban lemondott az előző prefektus, Dario Edoardo Vigano az úgynevezett levélbotrány miatt. Azt rótták fel neki, hogy félrevezette a nyilvánosságot XVI. Benedek nyugalmazott pápa egyik levelével kapcsolatban.

Paolo Ruffini
Fotó: Public domain / catholicnewsagency.com

Az újságíró kinevezéséig a kommunikációs titkárságot a szervezet titkára, Lucio Adrián Ruiz argentin pap vezette.

Ferenc pápa nemrégiben megváltoztatta a hivatal státusát, már mintegy előrejelezve, hogy Vigano utódja laikus személy is lehet.

Az úgynevezett levélbotrány amiatt tört ki, hogy Vigano felolvasott XVI. Benedek nyugalmazott pápa eredetileg bizalmasnak szánt leveléből egy könyvbemutatón, amelyet egy Ferenc pápa teológiai nézeteiről szóló kötetsorozatról tartottak. A Vatikán a pápa megválasztásának ötödik évfordulója alkalmából adott ki könyvsorozatot tizenegy nemzetközi teológus közreműködésével.

Vatikáni illetékesek bírálták Viganót, mert szerintük visszaélt XVI. Benedek bizalmával azáltal, hogy a kötetek népszerűsítésére felolvasott a magánlevélből, de csak bizonyos részeit ismertette.

Dario Edoardo Vigano
Fotó: LAURENT FERRIERE / HANS LUCAS / AFP

A prelátus fotót is közzétett a levélről, de a felvételen csak a dokumentum első oldala volt látható, az alsó sorokat pedig elhomályosították, a második oldal nagy részét pedig a kötetek fedték el. Vigano bírálói szerint ez a nyugalmazott pápa gondolatainak cenzúrázását és a sajtónyilvánosság manipulálását jelenti.

A kommunikációs titkárság azzal védekezett, hogy „a döntést a diszkréció indokolta, és nem a cenzúra”. Felmondólevelében azonban Vigano elismerte, hogy bár nem állt szándékában, viselkedésével „destabilizálta a kommunikációs reformokat”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában