változás jön

2021.06.03. 06:15

Előrehozott választásokat tarthatnak Japánban az olimpia után

Feltételezések szerint a miniszterelnök a paralimpiai játékok szeptember 5-i záróünnepsége után oszlatja fel a parlamentet.

Szuga Josihide japán miniszterelnök valószínűleg előrehozott választásokat fog kezdeményezni a tokiói nyári olimpia játékok befejeződése után, előtte pedig gazdaságélénkítő csomagot fog bemutatni – jelentette csütörtökön az Aszahi Simbun című japán lap.

A lap forrásai szerint a miniszterelnök megegyezett koalíciós partnerével, hogy a tavaszi parlamenti ülésszak június 16-i zárását követően nem hosszabbítják meg az ülésszakot. Ez azt jelenti, hogy a kormány nem készít pótköltségvetést, hanem a jelenlegi büdzsében rendelkezésre álló mintegy 4 trillió jen tartalékot veti be a koronavírus-járvány okozta gazdasági következmények mérséklésére.

„Teljesen nyilvánvaló, hogy pótköltségvetésre van szükség, de véget ér az ülésszak, és már nem lesz idő elfogadni” – mondta a Reuters hírügynökségnek Nisida Sodzsi, a kormánypárt egyik parlamenti képviselője.

Szuga kijelentette, hogy a kormány a vírus elleni küzdelemre koncentrál, az olimpiai játékokat pedig szigorú egészségügyi előírások betartásával igenis megtartják. A japán közvélemény túlnyomó többsége a játékok újabb halasztását vagy lemondását támogatná.

Az Aszahi Simbun azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a miniszterelnök a paralimpiai játékok szeptember 5-i záróünnepsége után oszlatja fel a parlamentet és kezdeményezi előrehozott választások megtartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában