Dunai hajóbaleset

2019.06.06. 15:46

Előkészítik a roncs kiemelését

Már zajlik a Hableány kiemelésének előkészítése a Terrorelhárítási Központ (TEK) koordinálásával – jelentette be a TEK társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője.

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Jasenszky Nándor a sajtótájékoztatón közölte: a búvárok azokat az emelési pontokat alakítják ki a hajó alatt, amelyeken keresztül a Clark Ádám úszódarura akarják rögzíteni a roncsot. Mire ezzel végeznek, várhatóan az úszódaru is a helyszínre érkezik, és megindulhat a Hableány kiemelése.

Szerdán és csütörtökön a kiemelés műszaki elkészítése zajlott:

olyan füleket és rögzítési pontokat alakítottak ki a búvárok a hajótesten, amelyek segítségével drótkötelekkel egy pontonhoz lehetett rögzíteni a roncsot

- ismertette. A tervek szerint a kiemelés után egy uszályra teszik a hajótestet.

Az osztályvezető elmondta, hogy

a vízállás újra emelkedik, a sodrás változatlanul nagy, a látótávolság pedig nulla, így továbbra is rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak a búvárok.

Beszámolt arról is, hogy egy hatalmas uszadékfa akadt el a területen, ami néhány órára megakasztotta a munkát.

Kérdésre válaszolva közölte:

elvetették azt az ötletet, hogy hálót feszítsenek ki a hajótest köré, mert ez veszélyeztetné a búvárok testi épségét. Ugyanakkor dolgoznak a hajó nyílásainak lezárásán, hogy ne kerüljön ki a hajótestből semmi a kiemelés közben.

Több holttest is előkerült a nap folyamán

A fővárosi Rákóczi hídnál megtalálták a múlt szerdai dunai hajóbalesetben életét vesztő egyik ember holttestét – közölte a rendőrség csütörtök délután a honlapján.

A Rákóczi híd környékén kiemelt holttest azonosítása megtörtént.

Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset 17. dél-koreai áldozata.

A kutatásban részt vevők a Duna teljes déli szakaszán még 9 dél-koreai utast és a hajó 2 tagú magyar legénységét keresik.

Csütörtökön Érdnél is találtak egy holttestet a Dunában, azonosítása még tart, de vélhetően a dunai hajóbaleset áldozata – közölte a rendőrség.

A hatóságok közlése szerint szerda éjszaka a Szabadság híd környékén is találtak egy halottat. Azonosítása megtörtént.

Az eddig eltűntként keresett férfi a hajóbaleset tizenhatodik dél-koreai áldozata.

Ujjlenyomat alapján azonosítják az áldozatokat

Dél-koreai adatbázis felhasználásával, nemzetközi protokoll szerint, ujjlenyomatok alapján azonosítják a dunai hajóbaleset áldozatait – közölte a helyszínen dolgozó áldozatazonosító (DVI) csoport dél-koreai vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kim Bjung Ho, aki egyben a Interpol dél-koreai irodájának vezetője, emlékeztetett arra:

Dél-Koreában nagykorúvá válásakor minden állampolgár minden ujjáról lenyomatmintát rögzítenek.

Ennek alapján eddig valamennyi, a mentés és a kutatás során megtalált áldozatnak sikerült meghatározni a személyazonosságát – tette hozzá a szakértő.

Elmondta: amennyiben fénykép alapján kizárt egy holttest azonosítása, ujjlenyomat, DNS-mintázat, illetve fogazat alapján identifikálható.

Hangsúlyozta, hogy egy különleges eljárás,

az ujjbegyek feltöltése akár három hónapig is lehetővé teszi a holttestek azonosítását.

Amennyiben ez nem alkalmazható, vagy nem sikeres, akkor használják a DNS-vizsgálatot. Vagyis a baleset gyermek áldozatát is így azonosítják majd – mondta a csoport vezetője.

Kreitz Zsuzsanna, a Készenléti Rendőrség bűnügyi technikai főosztályának vezetője elmondta: azért kell a koreai DVI-szakembereket bevonni az eljárásba, mert az eredményes munkához szükség van az ottani adatbázisokra.

Továbbá

olyan áldozatokról is képesek azonosításra alkalmas ujjnyomot rögzíteni, akik akár több hétig is a vízben voltak

- tette hozzá.

Az ilyen típusú azonosítás azonban időt vesz igénybe – mondta a rendőr alezredes.

Keller Éva, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének vezetője azt mondta, hogy ugyan az intézetben történik az azonosítás, ám annak DVI-protokoll szerinti elvégzése a rendőrség feladata. Az intézet orvos szakértői csak segítik a rendőrség munkáját.

Közlése szerint a DVI-protokoll oktatása 2017-ben kezdődött meg Magyarországon, és 2018-ban vezették be.

E szerint történik az Interpol valamennyi tagállamában a szerencsétlenségek áldozatainak azonosítása – mondta Keller Éva.

Borítókép: Kreitz Zsuzsanna, a Készenléti Rendõrség bűnügyi technikai főosztályának vezetője (b2) beszél, mellette Kim Bjung Ho, a helyszínen dolgozó áldozatazonosító (DVI) csoport dél-koreai vezetője, az Interpol dél-koreai irodájának vezetője (b3) a dunai hajóbaleset áldozatainak azonosításával kapcsolatban tartott sajtótájékoztatón a Margitszigeten, a Terrorelhárítási Központ mobil műveletirányítási központja közelében 2019. június 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában