segítség a munkaadóknak

2021.02.08. 15:28

Egyre több cég foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket

Jelenleg a megváltozott munkaképességűek 44 százaléka, 155 ezer ember dolgozik, arányuk 2010-ben az Európai Unión belül az egyik legalacsonyabb, 18 százalék volt.

Budapest, 2021. február 8. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszél a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítéséről szóló sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárságán 2021. február 8-án. Jelenleg a megváltozott munkaképességűek 44 százaléka, 155 ezer ember dolgozik, arányuk 2010-ben az Európai Unión belül az egyik legalacsonyabb, 18 százalék volt. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Növekszik a hajlandóság a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fülöp Attila közölte: jelenleg a megváltozott munkaképességűek 44 százaléka, 155 ezer ember dolgozik, arányuk 2010-ben az Európai Unión belül az egyik legalacsonyabb, 18 százalék volt.

A kormányzat szeretné, ha a megváltoztatott munkaképességűek aránya tovább emelkedne – mondta.

Kiemelte, január elsejétől életbe lépett a kereseti korlát eltörlése, ennek következtében azok a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők, akik elmennek dolgozni, nem veszítik el az ellátásukat, akármekkora lesz is a fizetésük.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy szintén január elsejétől a rehabilitációs hozzájárulás fizetésére köteles, 25-nél több embert foglalkoztató munkáltatók a megváltozott munkaképességűek mellett a kötelező 5 százalékos foglalkoztatási szintbe beszámíthatják a rehabilitációs mentort, valamint 23 éves koráig a közoktatásban sajátos nevelési igényűnek vagy a felsőoktatásban fogyatékosnak minősülő fiatalt.

Fülöp Attila szólt arról, hogy a megváltozott munkaképességű emberek esetében igaz az a régi bölcsesség, amely szerint „ha munka van, minden van, ha nincs munka, semmi sincs”. Számukra a munka a megélhetést biztosító rendszeres jövedelmen kívül önbecsülést és a közösséghez tartozást is jelenti – tette hozzá.

Emlékeztetett: 2012 óta szociális hozzájárulási kedvezményt kapnak azok a cégek, amelyek megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak, így a minimálbér összegének duplájáig mentesülnek a közterhek megfizetése alól. A kedvezményt 2012-ben 5500, tavaly év végén 45 ezer megváltozott munkaképességű ember után vette igénybe 8500 munkáltató – ismertette.

Az eseményen bemutatkozott a prémium biozöldségeket termelő Vas megyei szakosított otthon, amelyet Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta étterem séfje nevezett be a legkiválóbb magyar kreatív teljesítményeket díjazó Highlights of Hungary elismerésre. Fülöp Attila hangsúlyozta: eddig nem volt példa, arra, hogy szociális intézményt jelöltek erre a díjra.

Varga Annamária intézményvezető beszámolt arról, hogy a 180 embert gondozó otthonban 2002 óta foglalkoztatnak megváltozott munkaképességűeket. Biokertészetük 2013-ban elnyerte az év biogazdasága címet, és tavaly év vége óta már 120 zöldségféleséggel szolgálják ki vásárlóikat – jelezte.

Szundy Olivér, a Grundfos tatabányai gyárigazgatója ismertette, hogy cégük magyarországi megjelenése óta, több mint húsz éve foglalkoztat megváltozott munkaképességű embereket, jelenleg 112-t. Főként a termelésben, a gyártásban dolgoznak, de vannak, akik adminisztratív munkakört látnak el, többségük négyórás foglalkoztatásban. Kitért arra is, hogy még több megváltozott munkaképességű embert szeretnének foglalkoztatni, akár teljes munkaidőben, aminek megvalósításában segítenek a januártól hatályos törvények is.

Borítókép: Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszél a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának bővítéséről szóló sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériuma államtitkárságán 2021. február 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában