Városháza-eladás

2021.11.20. 09:15

Egyre botrányosabb dolgok derülnek ki Bajnai és a bukott szocialisták szerepéről

Az Anonymus által kirobbantott Városháza-botrány egyértelművé tette, hogy Karácsony Gergely 2019-es főpolgármesterré választásával Budapesten visszajött a 2010 előtti régi, bukott szocialista világ. Mostanra végképp bebizonyosodott, hogy a Városházát nem Karácsony irányítja, hanem Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon kulcspozíciókba pakolt emberei, akik egy korrupt, jutalékos rendszert működtetnek. A kiszivárgott hangfelvételek alapján a botrány egyik főszereplője Bajnai Gordon, aki személyesen egyeztetett külföldi üzleti körökkel az ingatlan eladása kapcsán. Bajnai a 2010 előtti világ egyik kulcsfigurája, Gyurcsány régi bizalmasa, így egyáltalán nem meglepő az, hogy a neve előkerült az ügyben.

Budapest, 2014. április 5. Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke (b2), Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetõje (beszél), Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke (takarásban), Horváth Csaba, az MSZP fõvárosi közgyûlési frakcióvezetõje (hátsó sorban), Móricz Eszter, a kormányváltó erõk helyi képviselõjelöltje, Molnár Zsolt, az Országgyûlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke és Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, az MSZP elnöke (b-j) az ötpárti ellenzéki szövetség sajtótájékoztatóján, az újpalotai vásárcsarnoknál 2014. április 5-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A rejtélyes Anonymus által nyilvánosságra hozott legfrissebb hangfelvételen Bajnai Gordon Gansperger Gyulával és egy ismeretlen harmadik férfival beszélget. A felvételből kiderül, hogy a bukott miniszterelnök mindvégig személyesen intézkedett a Városháza épületének eladásával kapcsolatban.

A felvételen elhangzottakkal Bajnai porrá zúzta Karácsony összes korábbi, kínosan magyarázkodó hazug nylatkozatát.

A főváros vezetése már régen készült az ingatlan értékesítésére

Kiderült: a főváros vezetése már rég készült az ingatlan eladására és a városháza elköltöztetésére. Ehhez belső számításokat és terveket készítettek elő. Az elképzelések szerint az ügylet lebonyolítását a támadhatósága miatt a 2022-es országgyűlési választások utánra időzítették volna.

A mostani épületből egy kisebbe költöztetnék a hivatalt, mivel – szerintük – az egész önkormányzat elférne egy újonnan épült irodaszárnyban amit a Madách tér felöl építenének meg. Bajnai közölte, hogy a Városháza épületére és a hozzá tartozó területekre volt már több külföldi érdeklődő is, és az épületben elsősorban szálloda, irodaház vagy valamilyen lakóépület kaphatna helyet:

„A Városháza-projektről azt mondták, hogy van szándék, hogy ebből legyen egy fejlesztés. Volt már több érdeklődő. Úgy gondolják, hogy a legtöbb magyar szereplőnek nincsen képességük – most így mondom – részben tőke, részben egyéb, hogy megcsinálják .... De ők szeretnék ezt meglépni.”

Bajnai nem a vagyonkezelő igazgatójával egyeztetett, hanem valakivel, aki jóval fölötte van.

Csütörtök reggel Anonymus újabb bizonyítékot tett közzé a Városháza-gate kapcsán – idézi fel az Origo.

A fotón Gansperger Gyula baloldali üzletember Bajnai Gordon társaságában látható.

A fotó közzétételét követően Bajnai félrevezető, nevetséges magyarázkodásba kezdett az üggyel kapcsolatban, majd Facebook bejegyzésében megpróbálta elbagatellizálni a Gansperger Gyulához fűzödő viszonyát. Bejegyzésében ezt írta:

„(...) 2003 és 2005 között együtt dolgoztunk a Wallis csoportnál. A Wallistól való 2005-ös távozásom után kapcsolatunk szórványos volt (...)”

Bajnai hazugsága a Ganspergerhez fűzödő viszonyáról hamar lelepleződött, ugyanis a legújabb felvételen már mint régi harcostársáról beszél róla:

„...azt akartam csak mondani, hogy a Gyula viszont régi harcostársam. Sokszor több, mint a barátság, mi együtt küzdöttünk a barikádokon. És az fontosabb.”

A hangfelvételen Bajnai kitér arra is, hogy a fővárosi vezetésből kik az illetékesek az ingatlan értékesítésével kapcsolatosan. Megemlíti Barts Balázst, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját, de -mint mondta- ő nem vele beszélt az ügyről, hanem valakivel, aki jóval Barts fölött áll – ez pedig csak a városvezetés valamelyik tagja lehet:

„Tehát, a Barts Balázs egy jó szakember, én azt tudom, amennyire megismertem. Tehát, egész életében ingatlanügyekkel, – fejlesztésekkel foglalkozott. De hát én most nem beszéltem vele erről, hanem azzal, aki jóval fölötte áll.”

Így fordulhatott elő az, hogy bár kezdetben a főváros vezetése bűnbaknak próbálta megtenni Bartsot, mégis megúszta az egészet egy álbüntetéssel.

A hangfelvétel alapján a főváros vezetése kezdektől fogva tudott az ingatlan értékesítésről.

 

Két ember vezeti a fővárost, az egyik Bajnai embere, Tordai Csaba

A folyamatosan bővülő Városháza-botrányból kiderült, hogy többeket személyesen Bajnai ajánlott Karácsony Gergelynek.

Gansperger Gyula egy kedden nyilvánosságra került hangfelvételen elmondta, hogy egyikük Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes, a másik pedig Tordai Csaba, aki manapság a főpolgármester jogi főtanácsadójaként tevékenykedik. Bajnai ezt most megerősítette, és szavaiból kiderült, hogy nem csak ketten vannak:

Tordai Csaba, a főpolgármester jogi tanácsadója. Bajnai szerint a két ember üzemelteti a fővárost, az egyik közülük Tordai
Fotó: Kontra

„Én nagyon sok embert ismerek ott, aki ott ül. Részük az én kollégám volt a Miniszterelnöki Hivatalban, vagy a kormányban dolgozó emberek voltak. Sokat pedig én ajánlottam oda a tehetségük miatt.”

A felvételen Bajnaitól elhangzik az is, hogy ma két ember üzemelteti – vagyis vezeti – a fővárost, egyikük éppen Tordai Csaba, aki Bajnai miniszterelnöksége idején a Miniszterelnöki Hivatal jogásza volt, de dolgozott Gyurcsány államtitkáraként is:

„Ő [Tordai Csaba ] a tanácsadója a polgármesternek. Ő a Miniszterelnöki Hivatalban jogász volt, amikor miniszterelnök voltam.... Államtitkár volt és ő a kormány teljes jogalkotását, az alkotmányügyektől... Ő egy jogász, de gyakorlatilag két ember üzemelteti ma a Városházát, ő az egyik.”

Kijelenthető tehát, hogy Karácsony Gergely főpolgármesterré választásával visszatért a 2010 előtti bukott szocialista baloldal a budapesti városházára. Minden kulcsfontosságú pozícióban Gyurcsány Ferenc emberei ülnek, így teljesen irányításuk alatt tartják a fővárost.

Bajnai törölte el a 13. havi nyugdíjat

Bajnai 1995 és 2000 között a CA IB Értékpapír Rt. ügyvezető igazgatója, majd vezérigazgató-helyettese volt, ugyanabban az időszakban, amikor a cég vezetője Simor András későbbi jegybankelnök volt.

2005 végétől a Budapest Airport Zrt. elnöke, illetve a Zwack Unicum Nyrt. (2003) felügyelőbizottsági tagja lett, és bekerült a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdasági Tanácsába is.

Kormányzati pozíciót először 2006 július 1. és 2007 június 30. között töltött be Gyurcsány kormányában amikor fejlesztéspolitikáért felelős kormánybiztos lett. Bajnai felügyelete alá tartozott az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.

Önkormányzati és területfejlesztési miniszter 2007. július 1-jétől 2008. május 14-éig volt. Miután az SZDSZ kilépett a koalícióból, 2008. május 15-étől gazdasági miniszter lett.

Bajnai Gordon végül gazdasági miniszterből lett miniszterelnök.

Kormányzása alatt megszüntette a 13. havi béreket, és két évre befagyasztotta a fizetéseket a közszférában. 2009-ben nem fizette ki a 13. havi nyugdíj második részletét, majd 2010-ben teljesen megszüntette.

Bajnai mindvégig Gyurcsány Ferenc szoros szövetségese volt, és a 2010-es kormányváltást követően az év végén kormánya több tagjából és baloldali szakértőkből létrehozta a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt, ennek tagja lett többek között Tordai Csaba is, akinek a neve előkerült a hangfelvételeken. Ő volt Gyurcsány első jelöltje, akin keresztül vissza akart térni a hatalomba. A 2014-es országgyűlési választásokra őt szemelte ki miniszterelnök-jelöltnek, de Bajnai addig sem jutott el, elbukott.

Viszont a DK neki köszönheti, hogy 2014-ben bejutottak a Parlamentbe, Bajnai ragaszkodott ugyanis ahhoz, hogy Gyurcsányt vegyék be az összefogásba.

A 2018-as választásra és először a 2022-esre is Karácsony Gergely lett Gyurcsány jelöltje, miután pedig ő is elbukott, harmadikként jött Márki-Zay Péter – láthatóan egyre lejjebb kell adnia a baloldal vezérének, egyre gyengébb jelöltek kerülnek elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában