Járvány

2020.04.06. 13:39

Egyelőre nincsenek új szigorítások a Nyugat-Balkánon, de a hatályos intézkedéseket sem tartja be mindenki

A múlt hét végén nem vezettek be újabb szigorító vagy elővigyázatossági intézkedéseket a Nyugat-Balkánon az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, az eddigi előírásokat és a kijárási tilalmat azonban továbbra sem tartja be mindenki. Magyarország védőfelszereléssel segíti a térség országait.

Mintegy hatvan szerb katona fertőződött meg az új típusú koronavírussal március közepén – közölte a szerb államfő.

Ők azok, akik a külföldről hazaérkezőket fogadták március 13. és 16. között. A hatósági személyek közül körülbelül 20 rendőr is a fertőzöttek között van, illetve az összes fertőzött mintegy tíz százaléka az egészségügyi dolgozók közül került ki, ők mind munkavégzés közben kapták el a vírust. Szerbiában hétfőre 1624-ről 1908-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

A Szerbiát segítő kínai szakemberek szerint a szerbiai állampolgárok fegyelmezetlenek, és nem tartják be az előírásokat, ezért véleményük szerint 24 órás kijárási tilalmat kellene bevezetni a járvány megfékezése érdekében.

A szerb miniszterelnök közölte, tíz napon belül megkezdik a gyógyult koronavírusos betegek vérplazmájával történő gyógyítást, amely Kínában jó eredményeket mutatott.

Szerbia hétfőn kétszázezer védőmaszkot és tízezer védőruhát kapott Magyarországtól az új típusú koronavírus-járvány elleni harchoz – közölte Jadranka Joksimovic európai integrációs miniszter. Hozzátette, jelenleg a világpiacon nagyon nehéz bármilyen egészségügyi felszereléshez hozzájutni, ezért a kézzelfogható segítség a legjobbkor jött.

Magyarország azért tud segíteni más országoknak, mert vásárolt egy maszkok gyártására alkalmas gyártósort Kínától, és hamarosan elkezdődik az egészségügyi maszkok sorozatgyártása.

Bosznia-Hercegovinában vasárnap estig 23-an haltak be a Covid-19 betegségbe, és egy nap alatt 624-ről 654-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A betegség szövődményeibe egy nemzetközileg elismert járványügyi szakember, Sefik Pasagic is belehalt.

A montenegrói kormány a kis- és közepes vállalkozások gazdasági támogatása mellett az idegenforgalommal és mezőgazdasággal foglalkozók támogatásáról is tárgyal, ugyanis ezeket a szektorokat érintik a leginkább a járvány következményei. Montenegróban az utóbbi 24 órában 203-ról 214-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Észak-Macedóniában 483-ról 555-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma vasárnapról hétfőre. Az egészségügyi miniszter mobilkórházak felállítását jelentette be a szinte tünetmentes betegek számára. Közölte, az ország belépett a csoportos fertőzések szakaszába, egyre több a megbetegedés, ezért a korlátozó intézkedések szigorítására lehet számítani.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: Magyarország százezer maszkkal és ötezer védőruházattal járult hozzá a világjárvánnyal szembeni észak-macedón védekezéshez.

Koszovó korábban lezáratta a határait, bezárta az iskolákat, kávézókat, bevásárlóközpontokat, és éjszakai kijárási tilalmat vezettek be, a kormány egyelőre nem tervez újabb szigorításokat. Egy nap alatt 140-ről 145-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában