aggasztó

2021.08.25. 05:47

Egy nap alatt rekordszámú migráns érkezett Lampedusára

Több mint ezer migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusa szigetére kedden.

Kevesebb, mint 24 óra leforgása alatt rekordszámú, 22 bárka érte el a szigetet, amelynek egyetlen befogadóközpontja már így is reménytelenül túlzsúfolt.

A migrációs hullám láttán Matteo Salvini, a jobboldali kormánypárt Liga vezetője Luciana Lamorgese belügyminiszter lemondását követelte.

„Azt kérdezem, mit tett az utóbbi hónapokban a migráció megfékezése érdekében? El kell gondolkodni egy minisztercserén”

– jelentette ki Salvini, aki szerint Lamorgese

„nem teszi a dolgát és Olaszországot menekülttáborrá változtatja”.

Lamorgese azzal válaszolt, hogy a hét eleje óta közvetlen kommunikációs csatornát alakítottak ki az olasz és a tunéziai hatóságok az észak-afrikai partokról induló, migránsokkal teli bárkákkal és az embercsempészek tevékenységével kapcsolatos gyors információcsere érdekében.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint csak hétfőn 159 migránst tartóztatott fel a tunéziai parti őrség, ugyanakkor több kisebb csónak is el tudott indulni Európa partjai felé.

A belügyi tárca adatai szerint január elseje óta mintegy 35 ezren érkeztek Olaszország partjaira a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett csaknem 16 ezerhez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában