Ország-világ

2020.07.15. 10:07

Dobrev Klára a nemzeti gondolatot támadta parlamenti beszédében

– Dobrev Klára emlékeztetett minket arra, hogy a kommunizmus – akárcsak a kommunista – nem vész el, csak átalakul, a moszkovitákból brüsszeliták lettek – reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy Gyurcsány Ferenc felesége tegnapi országgyűlési szűzbeszédé­ben bejelentette: a DK nem vesz részt az Európai Unió 750 milliárd eurós hitelfelvételéről szóló magyar parlamenti szavazáson.

Budapest, 2016. február 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke felesége, Dobrev Klára társaságában a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án. MTI Fotó: Marjai János

Forrás: MTI

Fotó: Marjai János

A DK-frakció nem vesz részt azon a szavazáson, amelyen arról döntenek, hogy az Európai Unió hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére – jelentette be az Országgyűlésben Dobrev Klára, a DK EP-képviselője. Gyurcsány Ferenc felesége szerint az ugyanis nem az újjáépítési alapról szól, hanem arról, hogy „Orbán Viktor meg tudja-e úgy őrizni a hatalmát, hogy korlátlanul garázdálkodik továbbra is az európai uniós pénzekkel, és szembemegy mindennel, amit mi Európának hívunk” – emlékeztet cikkében a Magyar Nemzet.

Dobrev az országgyűlési szűzbeszédé­ben őrült zsarnoknak nevezte Orbán Viktort, aki zsarolni próbálja az EU-t, hogy csak akkor indulhasson el a gazdasági mentőcsomag, ha leállítják a Magyarországgal szemben kezdett, hetes cikkely szerinti eljárást, és a kifizetéseket nem kötik jogállami normákhoz. Gyurcsányné lényegében egyenlőségjelet tett a háborúk és a nemzeti gondolat közé, és szerinte a kormány el fogja veszíteni Brüsszellel szemben azt a csatát, hogy „elárulják az európai Magyarországot”. – Azt tudom ígérni, hogy az ellenzékkel együtt, összefogva azon dolgozunk, hogy ez minél hamarabb bekövetkezzen – jelentette ki Dobrev, aki beszéde után azonnal elhagyta az üléstermet.

Nemzetköziség a köbön

– Dobrev Klára azt javasolta, hogy vitatkozzunk, de csak bejött a hordájával, majd a felszólalása után kiment. Így nagyon nehéz valamiről beszélgetni – rea­gált a történtekre a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint Dobrev megidézte az ötvenes évek szűk levegőjét, és emlékeztetett arra, hogy a kommunizmus, akárcsak a kommunista, nem vész el, csak átalakul, „a moszkovitákból brüsszeliták lettek”. – Egy dolog viszont nem változott: a nemzet töretlen gyűlölete párhuzamosan a nemzetköziség iránti töretlen elkötelezettséggel – jelentette ki. A frakcióvezető felháborítónak nevezte, hogy az beszél korrupcióról, akinek a férje és a családjának cége a baloldal kormányzása idején olcsóbban jutott áramhoz, miközben a Gyurcsány-kormány megduplázta a lakossági áram díját. Dobrev keleti nyitást bíráló szavaira úgy rea­gált: „Ha jól emlékszem, Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára kutyája nyalogatta nemrégiben Putyin kezét.”

A magyar érdekek ellen

– Gyurcsány Ferenc pártja ismét szembefordul a magyar érdekekkel – jelentette ki a Fidesz kommunikációs igazgatója. Hollik István hangsúlyozta, a kormánypártok három egyértelmű és tiszta feltételt támasztanának a 750 milliárd eurós uniós hitel felvételével szemben. – Mivel a feltételek a magyar nemzeti érdekeket tükrözik, arra kérték a baloldali pártokat, hogy az ügy miatt ne kezdjenek pártpolitikai csatározásokba, ez azonban nem sikerült – jelentette ki Hollik István, aki később videóüzenetében úgy fogalmazott:

Dobrev Klára személyében egy véreskezű kommunista belügyminiszter unokája szólalt fel az Országgyűlésben.

– Az az ember beszélt tisztességről, aki egy olyan villából érkezett, amelyet 1944-ben kártérítés nélkül egy zsidó családtól koboztak el, majd a kommunisták adományoztak Gyurcsányné családjának – fogalmazott. Hollik szerint visszás, hogy az az ember beszélt jogállamiságról, akinek a férje, Gyurcsány Ferenc képviselőket veretett meg rendőrökkel.

Balliberális „szakértelem”

Hollik István arra is emlékeztetett, hogy Dobrev Klára a szocialista kormányok regnálása idején személy szerint is komoly, az uniós források felhasználásával kapcsolatos hibákért felelős. Az egyik ilyen esetben mintegy 18 milliárd forintnyi uniós támogatást vontak volna el hazánktól, ám végül az Orbán-kormány fellépésének köszönhetően erre nem került sor, a pénzt sikerült más programokban felhasználni.

Szocialista forráskód

Dobrev 2002 és 2004 között a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) jogelődjének, a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának elnökhelyettese volt. Ebben az időszakban hozták létre az egységes monitoring- és információs rendszert (EMIR), amely a szóban forgó 18 milliárd forintból készült, és amely a hazánkba érkező fejlesztési források informatikai kezelésére volt hivatott. A rendszert a szocialisták érdekkörébe tartozó Welt 2000 Kft. hozta létre, működtette és fejlesztette. Az Európai Bizottság későbbi vizsgálatai számos visszásságot tártak fel az állam és a Welt 2000 között kötött szerződésekben. Érdemes kiemelni: az egyik megkötött szerződés szerint a magyar állam kvázi lemondott az EMIR továbbfejlesztési jogáról, és azt egy forráskód formájában átadta a Welt 2000-nek, amely által „az ajánlatkérő szerv került kedvezőtlen helyzetbe” – olvasható a bizottság jelentésében.

Automatikusan nyert

Az EMIR fejlesztésére hét esetben hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást folytattak le, ami azt jelenti, hogy nem tettek közzé nyilvános ajánlatot, hanem csak meghívták a Welt 2000-et, amely így automatikusan nyert. Az EMIR-ügy két kulcsfigurája Dobrev Klára, illetve a hozzá és a férjéhez közel álló Heil Péter volt. Fontos rögzíteni, hogy Dobrev az uniós támogatások fogadására való felkészülésért felelős elnökhelyettesként tevékenykedett, számos alkalommal személyesen intézkedett az EMIR ügyében, és a Fejlesztéspolitikai Tárcaközi Bizottság 2003-as és 2004-es ülésein minden alkalommal Dobrev Klára volt az EMIR-ről szóló napirendi pontok témafelelőse. Heil Péter szintén az NFÜ jogelődjének elnökhelyettese volt, majd ugyanezt a pozíciót töltötte be később az NFÜ-nél 2007-ig. A 2010-es kormányváltás után Gyurcsányék családi cégénél, az Altus Zrt.-nél kötött ki mint tanácsadási igazgató.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke felesége, Dobrev Klára társaságában a párt kongresszusán a Syma rendezvényközpontban 2016. február 13-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában