Október 23.

2019.10.23. 07:47

Családi programokkal várják az ünneplőket a Kossuth téren

Megnézhetjük a Szent Koronát, lesz Szabadságkoncert a Millenárison, a Zeneakadémián pedig Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

Budapest, 2018. janur 6. Ltogatk a Szent Korona hazatrsnek negyvenedik vfordulja alkalmbl tartott nylt napon, 2018. janur 6-n az Orszghzban, ahol a Honvd Koronarsg rzi a nemzeti ereklyket a koronzsi palst kivtelvel. Az 1945-ben az Egyeslt llamokba kerlt koronzsi jelvnyeket Cyrus Vance klgyminiszter adta vissza a magyar npnek. MTI Fot: Balogh Zoltn

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Katonai tiszteletadással, Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján szerda reggel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren.

A lobogót a Himnusz hangjaira a honvédség díszegysége vonta fel. Az eseményen közreműködött a központi katonazenekar és a nemzeti lovas díszegység.

Az ünnepségen a kormány több tagja mellett jelen voltak katonai és állami szervezetek képviselői és a diplomáciai testület több tagja.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (k) jelenlétében katonai tiszteletadással vonták fel a nemzeti lobogót
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban lyukas zászlók lengtek.

Az évforduló alkalmából országszerte és külföldön is több megemlékezést szerveznek. A Rákoskeresztúri új köztemetőben, a 301-es parcellánál egész napos protokollmentes megemlékezés lesz.

Tíz órától egész nap ingyenesen megtekinthető lesz a Szent Korona az Országházban.

Ugyancsak egész nap családi programok várják az ünneplőket a Kossuth téren. Lesz gyerekfoglalkoztató, lesznek nosztalgiavillamosok, Csepel teherautók, rikkancsok korabeli ruhákban, mászófalak, valamint '56 gasztronómiájával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum is.

Este hét órakor a Millenárison megtartják a már hagyományos Szabadságkoncertet. Fellép a Honeybeast, Szabó Balázs Bandája, valamint Ferenczi György és az Első Pesti Rackák. A koncerten – regisztrációval – ingyenes a részvétel.

Orbán Viktor miniszterelnök este a Zeneakadémián mond beszédet.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Országszerte számos helyen tartanak megemlékezéseket, rendezvényeket a forradalom eseményeire emlékezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában