Bonyolódik

2018.06.11. 16:57

Csaknem 800 migráns várakozik az olasz parti őrség egyik hajóján

A hatóságok nem engedélyezték az Aquarius kikötését és követelték, hogy a hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Hétszázkilencven migráns vár arra az olasz parti őrség egyik hajóján, hogy partra szálhasson – jelentette hétfőn az EFE spanyol hírügynökség az olasz parti őrség forrásaira hivatkozva. Rajtuk kívül – mint ismeretes – 629 migráns kénytelen várakozni az Aquarius nevű hajón, amelynek az új olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy kikössön az ország kikötőiben.

A Földközi-tengeren előző nap kimenekített 790 migráns legtöbbje az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodik. Továbbra is arra várnak, hogy kijelöljék a hajó számára a kikötőt, amelynél partot érhetnek – mondták a spanyol hírügynökségnek források a tengeri testülettől.

Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője ugyanakkor a CNN hírtelevíziónak hétfőn nyilatkozva azt mondta: nem hiszi, hogy az olasz kormány megtagadhatja a parti őrségtől, hogy hajója kikössön, szemben egy olyan külföldi lobogó alatt közlekedő hajótól, mint az Aquarius.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a közösségi médiában hétfőn közzétett bejegyzésében azt állította, hogy az Aquarius már Spanyolország felé tart, miután Pedro Sánchez spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják a hajót.

Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezetek által működtetett Aquarius menekülthajó, fedélzetén vasárnap kimentett 629 bevándorlóval, közöttük 123, szülői kíséret nélküli gyerekkel a nemzetközi vizeken volt kénytelen tartózkodni Madrid ajánlatáig, miután Salvini megtiltotta a hajótól a kikötést az olasz partoknál.

Az olasz hatóságok nem engedélyezték az Aquarius kikötését és követelték, hogy a hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában