Polgárháború

2018.05.31. 18:44

Civilek tömegeit mészárolják le és erőszakolják meg Dél-Szudánban

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) csapatai 21 megerőszakolt nőt láttak el két napon belül az afrikai ország egyik falujában, amelyikbe sikerült végül bejutniuk, egy másik településen további 20, nemi erőszakot szenvedett nőt kezeltek - számolt be közleményében Georgina Brown, a nemzetközi segélyszervezet egyik helyi koordinátora.

A túlélőkkel készített tanúvallomásokon alapuló, csütörtökön megjelent jelentés szerint az erőszakcselekményeket fegyveres bandák tagjai követték el a polgárháború sújtotta Dél-Szudánban, akik emellett egész házakat gyújtottak fel lakóikkal együtt.

A harcok elől sokan menekültek a vadonba, így nehezebben jutnak hozzá egészségügyi ellátáshoz, élelmiszerhez vagy ivóvízhez.

A közlemény szerint két településen az MSF épületeit is megtámadták a fegyveresek, akik gyógyszereket is zsákmányoltak.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcokban legkevesebb 10 ezer ember vesztette életét, és mintegy négymillió ember kényszerült elmenekülni otthonából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában