kisebbségi jogok

2018.05.11. 12:38

Brenzovics László: Ukránosítás folyik Kárpátalján

A magyar oktatásnak több száz évre visszamenőleg vannak hagyományai a térségben.

Budapest, 2018. május 9. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2018. május 9-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Fotó: Koszticsák Szilárd

Ukrajnában újabb és újabb olyan intézkedések, tervezetek készülnek, amelyek szűkítik a kisebbségek jogait, ellentétesek az ukrán alkotmánnyal és az ország nemzetközi vállalásaival – jelentette ki a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, az Echo Tv Napi aktuális című műsorában. Brenzovics László rámutatott: az összes európai kisebbségről szól ez az ügy, mert ha fel lehet számolni a magyar nyelvű oktatást Ukrajnában, akkor más országokban is meg lehet ilyet tenni

Brenzovics László kiemelte: a magyar oktatásnak több száz évre visszamenőleg vannak hagyományai Kárpátalján. Ez a terület a XX. században öt különböző államhoz tartozott, azonban Csehszlovákia és a Szovjetunió sem vonta kétségbe magyaroknak az oktatáshoz való jogát.

A diákok a tananyagot legjobban az anyanyelvükön tudják elsajátítani – jelentette ki Brenzovics László, aki szerint alapvetően rossz az ukrán oktatás módszertana. Kifejtette: a kárpátaljai magyar gyerekeknek a magyar az anyanyelvük, ennél fogva az ukránt idegen nyelvként kéne tanítani.

Amikor Ukrajna létrejött, akkor soknemzetiségű állam lévén az akkori politikusok felismerték, hogy akkor tud egységesen fennmaradni, ha a kisebbségek jogokat kapnak, melyeket az alkotmányba is rögzítettek, mind a nyelv, mind az oktatás területén. 2014 óta azonban egy bújtatott alkotmánymódosítás folyik, mellyel ezeket a jogokat visszaveszik. Ezzel nemcsak az ukrán alkotmányt, de a magyar-ukrán alapszerződést is sértik – mondta Brenzovics László.

A teljes beszélgetés:

 

Borítókép: Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2018. május 9-én.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában