a jövőt kockáztatják

2018.04.05. 07:04

Bevándorlóországok alakulhatnak ki Nyugat-Európában

A migráció és a küldetéstudat elvesztése Európa halálát okozhatja Douglas Murray angol neokonzervatív író, újságíró szerint.

Migrants, mainly from Afghanistan, warm themselves up around a bonfire as freezing temperatures settle along the canal Saint-Martin in Paris on February 23, 2018.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

„Szerintem két fő tényező kombinációja okozza Európa halálát: az egyik a migráció, a beáramló nagyszámú tömegek és az, hogy pontosan akkor érkeznek a kontinensünkre, amikor Európa elveszíti a küldetéstudatát, illetve bizonytalan abban, hogy mi is ő egyáltalán. Ezek önmagukban is súlyos problémák lennének, de a kettő egyszerre kész katasztrófa” – fogalmazott az író a Magyar Időkben csütörtökön megjelent interjúban.

„Az, hogy a szegényebb társadalmakból mindig is a gazdagabbakba fognak vágyni az emberek, megkerülhetetlen tény, ebben inkább az a meglepő, hogy Európa azt hiszi, megmentheti az egész világot, de azzal nem számol, hogy akár olyanná is válhat, mint a világ többi része. (...) Az a baj, hogy Merkel kancellár 2015-ös meghívása csak bátorítja ezt a folyamatot, ami még sok-sok évig fennmarad” – mondta Douglas Murray.

Beszélt arról, hogy többször megfordult már Magyarországon, legutóbb a határkerítést látogatta meg. Kijelentette: „A kerítés megállította a Magyarországra való beáramlást, tehát működik. A határellenes mozgalom azt állítja, hogy a jövő a hidakról és nem a határokról szól. De ha eljönnek Londonba, akkor megláthatják, hogy ez nem egy vagy-vagy kérdés, hiszen a westminsteri terrortámadás óta a hídjainkat falakkal kell megvédenünk.”

Méltatta a brit író a visegrádi országcsoport menekültpolitikáját is. „A nyugati országok őrült politikájának – főleg Angela Merkel és az Európai Bizottság politikájának – a V4-országok voltak a legerősebb ellenzői. Szerintem Berlin és Brüsszel azért molesztálja a V4-eket, mert nem értenek egyet Berlin téves politikai döntésével” – vélte.

Soros Györgyről Murray azt mondta, hogy „mindkét oldalon vannak túlzó állítások vele kapcsolatban. De az vitathatatlan tény, hogy az általa támogatott NGO-k határellenesek, és ő támogatja a nyílt határokért küzdő mozgalmakat.”

Borítókép: Afganisztánból érkezett bevándorlók Párizsban

Forrás: AFP/Christophe Archambault

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában