behajtás

2018.11.20. 10:14

Bérüket követelő rendőrök rohamozták meg a pápuai parlamentet

Bérüket követelő rendőrök és katonák rohamozták meg a pápua új-guineai parlament épületét kedden. A biztonsági erők azért tüntettek, hogy megkapják fizetésüket a múlt hétvégi Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozóján nyújtott szolgálatukért.

A Port Moresbyban található törvényhozás épületéhez vezető utat tíz rendőrségi és katonai jármű torlaszolta el – hivatkozott az MTI az ABC ausztrál műsorszolgáltatóra.

A feldühödött katonák és rendőrök verekedtek, ablakokat törtek be, ajtókat és bútorokat rongáltak meg. Több törvényhozó elbarikádozta magát parlamenti irodájában.

A biztonsági erők tagjai azt követelik, hogy azonnal fizessék ki a nekik járó, fejenként körülbelül 30 ezer forintnak megfelelő extra juttatást. Egy szemtanú szerint több százan várakoznak az épület előtt a kormány válaszára.

A csúcstalálkozó megszervezéséért felelős hatóságot vezető Chris Hawkins jelezte: általában egy hét kell ahhoz, hogy egy nagyobb esemény után folyósítsák a prémiumot. Hawkins aláhúzta, hogy két napja ért véget a találkozó, és az egyéni bónuszok kifizetése már elkezdődött.

Pápua Új-Guinea több mint nyolcmilliós lakossága nagyrészt földművelésből él. A szigetországban nagy a szegénység és a korrupció.

Az APEC 30. csúcstalálkozóján 21 ország képviselői vettek részt, köztük Mike Pence amerikai alelnök, Abe Sindzó japán kormányfő és Hszi Csin-ping kínai elnök. Több helyi erőteljesen bírálta a kormányt az eseményt jellemző költekezés miatt. A pápua új-guineai kormány 40 Maseratit vásárolt külön erre az alkalomra, hogy azokkal szállítsa a csúcstalálkozó vendégeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában