modernizáció

2019.03.30. 21:31

Benkő Tibor: Magyarország növeli békefenntartó szerepvállalását

Magyarország továbbra is elkötelezett a békefenntartó műveletek iránt, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban.

A 153 tagország részvételével zajló pénteki konferencia homlokterében a békeműveleti szerepvállalások és a fejlesztések álltak. A résztvevők beszámoltak országaik szerepvállalásáról az ENSZ békeműveleti misszióiban, a katonai képességekről és a kiképzési rendszerek terén végzett fejlesztésekről, valamint a polgári személyek hatékonyabb védelme érdekében tett lépésekről.

A minisztérium tájékoztatása szerint Benkő Tibor arról beszélt a New York-i konferencián, hogy

Magyarország továbbra is elkötelezett a békefenntartó műveletek iránt, támogatja a terrorizmus elleni fellépést és a béke fenntartását a világ konfliktuszónáiban.

Ezt támasztja alá, hogy egy 2019 januári kormányzati döntés szerint Magyarország 1000 főről 1200-ra növeli a békefenntartó missziókban részt vevő katonáinak számát. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében történő modernizáció pedig olyan szegmenseket is érint, amelyek az ENSZ részéről hiányképességként merülnek fel.

A közlés szerint az ENSZ védelmi miniszteri konferencia alkalmával a honvédelmi tárca vezetője kétoldalú megbeszélést folytatott Peter Hultqvist svéd védelmi miniszterrel a Gripen vadászrepülőgépek üzemeltetésének tapasztalatairól és a májustól kezdődő baltikumi légtérrendészeti feladatokról, amelyek során a NATO felkérésére ismét a magyar vadászgépek látják el a balti országok légtérvédelmét.

Benkő Tibor tárgyalt Paul Kehoe-val, az ír védelmi tárca államtitkárával is a jövőbeni közös ENSZ-szerepvállalásról. A tervek szerint a magyar katonák Libanonban – egy lengyel század részeként – hamarosan csatlakoznak az ír vezetés alatt működő békefenntartó zászlóaljhoz.

Benkő Tibor négynapos látogatást tett az Egyesült Államokban. Udvariassági látogatást tett André Lanata tábornoknál, a NATO Szövetséges Transzformációs Parancsnokság parancsnokánál, tájékoztatta őt a Magyar Honvédség modernizációjáról, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról, valamint a NATO által megszabott tagállami kötelezettségek teljesítéséről. A tárcavezető meglátogatta a parancsnokság állományában szolgáló magyar katonákat – közölte a Honvédelmi Minisztérium.

Washingtoni látogatásán, szerdán Benkő Tibor találkozott Steve Stivers kongresszusi képviselővel és Joseph L. Lengyel vezérezredessel, a Nemzeti Gárda parancsnokával. A Steve Stiversszel folytatott megbeszélésen szó esett a Magyar Honvédségben végbemenő történelmi jelentőségű fejlesztésekről, amelyek eredményeként hazánk a NATO elkötelezett tagjaként járul hozzá a térség regionális biztonságának növeléséhez.

Joseph L. Lengyel vezérezredessel a NATO déli irányú stratégiájáról, a Nyugat-Balkán és Ukrajna helyzetéről tárgyalt. A megbeszélésen szó esett a védelmi együttműködési megállapodásról, a Magyar Honvédség és az Ohiói Nemzeti Gárda közös gyakorlatairól és kiképzési eseményeiről, valamint a migráció kérdéséről is. Utóbbi kapcsán Benkő Tibor kiemelte: az olyan kihívások, mint a terrorizmus elleni harc és a tömeges illegális bevándorlás folyamatos és állandó figyelmet igényelnek, de ma Magyarország az Európai Unió legjobban és leghatékonyabban védett külső határszakaszával rendelkezik.

A tárca vezetője Washingtonban találkozott a helyi magyar diaszpóra képviselőivel, tájékoztatta őket a magyar kormány nemzetpolitikai célkitűzéseiről, ezzel is erősítve a külhoni magyar közösségek kiemelt fontosságát és azt, hogy a magyar kormány prioritásai között szerepel a róluk való gondoskodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában