Haderőfejlesztés

2021.11.23. 19:44

Benkő: Magyarország katonai kihívások középpontjában áll

Magyarország a katonai kihívások, az instabil államokból érkező fenyegetések középpontjában áll – fogalmazott a honvédelmi miniszter kedden várpalotai lakossági fórumán.

Benkő Tibor azt mondta, hogy nagy jelentősége van a 2017-ben indított haderőfejlesztési programnak a biztonsági környezet gyors változása miatt.

Olyan hadseregre van szükség, amely képes a magyar emberek biztonságát elkötelezetten szolgálni – közölte. Elmondta: míg 1989-ben 155 ezer volt a honvédség létszáma, addig 2007-re 23 950 főre csappant.

Magyarország NATO-csatlakozásának időszakában – túlértékelve és félreértelmezve a szövetség által nyújtott védelmet és biztonságot -, úgy vélték, csökkenteni lehet a honvédégre fordított pénzt – tette hozzá.

2004-ben megszűnt a sorkatonai szolgálat, a honvédség nem rendelkezett hadköteles tartalékosállománnyal, ezt a folyamatot meg kellett állítani, a honvédséget meg kellett erősíteni

- mondta.

Felidézte: a történelem során a magyar nép 163 ütközetben, csatában, forradalomban volt érintett, ezek közül 90-et megnyert. Ez is bizonyítja, hogy vannak értékeink, van mit védeni. Korszerű hadseregre van szükség, elkötelezett katonákkal – mutatott rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában