kijevi történeti intézet vezetője

2018.02.23. 21:05

Az ukrajnai lengyel emlékművek felét engedély nélkül építették

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint az igazgató erről azon a rendezvényen beszélt, amely számot adott az általa vezetett intézmény 2017-es tevékenységéről.

Ukrajnában a lengyel emlékművek felét jogsértő módon, a szükséges engedélyek beszerzése nélkül állították fel – közölte Volodimir Vjatrovics, az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének vezetője pénteken Kijevben.

Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint az igazgató erről azon a rendezvényen beszélt, amely számot adott az általa vezetett intézmény 2017-es tevékenységéről.

Vjatrovics szavai szerint Ukrajna területén összesen 323 olyan emlékmű, emléktábla van, amely a lengyel nép 20. századi történelméhez kapcsolódik. Ezek közül viszont 116-ot engedély nélkül állítottak fel.

Hozzátette, hogy Lengyelországban ezzel szemben csak 76 olyan emlékmű áll, amelyet ukránok tiszteletére, illetve háborúk és elnyomó rezsimek ukrán áldozatainak emlékére emeltek. Ez utóbbi adatot a lengyelországi ukránok szervezete, valamint Lengyelországban lévő ukrán emlékhelyekkel foglalkozó kutatók erősítették meg intézetének.

Ukrajna és Lengyelország között az utóbbi időben komoly feszültséget okozott az, hogy Varsóban módosították a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetéről (IPN) szóló törvényt, és ez a jogszabály egyebek mellett büntetőjogi felelősség alá vonja a második világháborúban ukrán nacionalisták által elkövetett „bűntettek” tagadását.

A törvényt Andrzej Duda lengyel elnök február elején írta alá. Komoly vita van a két ország között az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) második világháborús szerepének megítéléséről.

Míg Varsó az UPA által lemészárolt lengyelek tragédiájára helyezi a hangsúlyt, addig Kijev a felkelő hadseregnek a náci német és a szovjet totalitárius rendszerek elleni fellépésére és az ukrán függetlenségért vívott harcára.

A lengyel törvény elfogadása előtt vita támadt a két ország között amiatt is, hogy tavaly Kijev leállítatta második világháborús lengyel tömegsírok feltárását Ukrajna területén, továbbá Vjatrovics illegálisnak nevezte a Kijev melletti Bikovnya faluban létesített temetőt, amelyben a szovjet NKVD által kivégzett mintegy három és fél ezer lengyel nyugszik.

Utóbbiért az ukrán tisztségviselőt Varsóban lengyelellenesnek és ukrán sajtójelentések szerint nem kívánatos személynek minősítették.

Az UNIAN csütörtökön a Lengyel Rádióra hivatkozva arról is hírt adott, hogy vasárnap nem hivatalos látogatásra érkezik Ukrajnába egy vezető lengyel politikai tisztségviselőkből álló küldöttség.

A delegáció tagjai között lesz Jan Dziedziczak lengyel külügyminiszter-helyettes, Adam Kwiatkowski, az államfő kabinetvezetője és Krzysztof Szwagrzyk, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet helyettes vezetője.

A lengyel tisztségviselőket Brodi városának római katolikus plébánosa hívta meg egy vallási rendezvényre, a küldöttség azonban fel kívánja keresni a második világháborúban a Galícia SS és az UPA által meggyilkolt lengyelek emlékhelyét is Lviv megyében.

Címkék#upa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában