zaklatás

2018.02.17. 07:36

Az Oxfam-ügy csak a jéghegy csúcsa

A belga Roland Van Hauwermeiren, a botrány központi figurája a héten elismerte, hogy szexuális viszonya volt egy segélyezett ember testvérével.

Az Oxfam brit segélyszervezet munkatársai által elkövetett szexuális visszaélés csak a jéghegy csúcsa, a többi segélyszervezetet is át kell világítani – mondta helyi idő szerint pénteken a Reuters hírügynökségnek adott interjúban Jovenel Moise haiti elnök.

Moise telefonon nyilatkozott, és azt mondta, hogy nem csak az Oxfamnak vannak ilyen ügyei, hanem más civil szervezeteknek is, csak ők eltitkolják az erre vonatkozó információkat.

„Az Oxfam-ügy csak a jéghegy látható csúcsa” – húzta alá Jovenel Moise.

Az Oxfam a héten bocsánatkérésre kényszerült, mert kiderült, egy 2011-es belső vizsgálat feltárta, hogy munkatársai szexuális visszaéléseket követtek el.

Maga a szervezet részleteket nem árult el, és nem kommentálta a Times of London jelentését, amely szerint az Oxfam munkatársai prostituáltaknak fizettek szexért Haitin. Az ügy miatt London és Brüsszel is felülvizsgálja a szervezet támogatását.

„Más, 2010 óta itt lévő segélyszervezeteknél is vizsgálatot kellene folytatni. Például az Orvosok Határok Nélkül 17 munkatársát kényszerült visszaélések miatt hazaküldeni, de nem adtak magyarázatot a történtekre” – emelte ki Moise.

A Orvosok Határok Nélkül tudatta: megvizsgálják, hogy Moise miről beszélt, kifejezetten üdvözlik a segélyszervezetek átvilágítását, náluk pedig zéró tolerancia van érvényben a szexuális visszaélésekkel szemben. A szervezet adatai szerint tavaly 40 ezer munkatársukkal szemben 24 esetben merült fel szexuális visszaélés gyanúja, és ezért 19 embertől váltak meg, de részleteket nem közöltek.

A belga Roland Van Hauwermeiren, az Oxfam-botrány központi figurája a héten elismerte, hogy szexuális viszonya volt egy segélyezett ember testvérével Haitin, és azt mondta, hibát követett el, de sem kiskorúakat nem molesztált, sem prostituáltaknak nem fizetett szexért.

Jovenel Moise az egész nemzetközi közösséget felszólította, hogy büntessék meg a felelősöket.

„Haiti népének méltóságát meggyalázták” – húzta alá az elnök.

A haiti igazságügyi miniszter azt mondta, már kérték a belga hatóságok segítségét, hogy Van Hauwermeirent vonják felelősségre. Belgiumban egyelőre erről nem tudnak, és az ügyészség nem tud eljárásról Van Hauwermeiren ellen.

A prostitúció bűncselekmény ugyan Haitin, de egyelőre nem teljesen világos, hogy az Oxfam munkatársait pontosan milyen bűntettek elkövetésével vádolják. Belgium egyébként nem adja ki állampolgárait más országoknak az Európai Unión kívül.

Címkék#Haiti

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában