egészségügy

2021.03.05. 08:10

Az orvosok aláírták az új szerződéseket

Halálkampányának részeként a baloldal az elmúlt hetekben azzal riogatott, hogy március elseje után összeomlik a magyar egészségügy, mert az orvosok és a szakdolgozók nem fogják aláírni az új jogviszonyukat érintő szerződést, és tömegesen hagyják el az állami ellátórendszert. Ezzel szemben az Országos Kórházi Főigazgatóság azt közölte, hogy az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést.

A dolgozók csupán 3,7 százaléka, alig négyezer fő döntött az állami struktúrából való távozás mellett, ezzel párhuzamosan közel hétszáz új belépő is érkezett a rendszerbe, a betegellátás pedig mindenhol biztosított – áll az Országos Kórházi Főigazgatóság közleményében. Ezt erősítette meg a tegnapi Kormányinfón Gulyás Gergely is. Emlékeztetett:

az Országgyűlés által egyhangúlag elfogadott jogszabály rögzíti minden idők legnagyobb mértékű orvosi béremelését is, így minden feltétel adott ahhoz, hogy az egészségügyi dolgozók a jelenlegi nehéz helyzetben is teljesítsék a szolgálatot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte, hogy az új szabályozás ezentúl tiltja a hálapénz elfogadását.

A témával kapcsolatban a Magyar Nemzet kérdéseket küldött több kórháznak, illetve a négy, orvosképzéssel is foglalkozó egyetem klinikai központjának. „Az érintett mintegy 5800 munkavállaló 97 százaléka írta alá az egészségügyi jogviszony változásával kapcsolatos szerződést, a lemorzsolódás mértéke megfelel a szokásos fluktuáció mértékének.

Az alá nem írok mintegy fele részállásban dolgozott, vagy tartósan távol volt az egyetemtől”

– írta válaszában a Semmelweis Egyetem.

A Pécsi Tudományegyetem azt közölte, hogy klinikai központjában az országos átlagnál magasabb arányban írták alá a munkaszerződéseket. „A különböző szakterületeken néhány fő kivételével éltek a felkínált új jogviszonnyal, így a betegellátás továbbra is zavartalanul biztosított” – fogalmaztak. A Dél-pesti Centrumkórház jelezte, hogy intézményükben a szerződést aláírók aránya 96,4 százalék. Hozzáfűzték:

egyik szervezeti egységben sem történt olyan létszámváltozás, ami a működést veszélyeztetné, és új belépők felvétele is történt az elmúlt napokban.

A legrészletesebb választ a Péterfy Sándor utcai Kórháztól kaptuk. Sásdi Antal főigazgató tudatta, hogy az intézmény 2059 dolgozójából hetvennégyen (3,6 százalék), a 424 orvosból tizenketten nem írták alá az új jogviszonyt érintő szerződést. Közülük azonban három intenzíves orvos – egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül – továbbra is náluk dolgozik. A kórház vezetője hangsúlyozta, hogy

az eddig megbízási szerződéssel alkalmazott orvosok közül több mint ötven fő átlép az új jogviszonyba, tehát a 12 „távozó” mellett ennyi „belépő” is lesz.

Az 1151 szakdolgozó közül negyvenhatan távoztak, a műszaki, gazdasági, adminisztratív terület 484 dolgozójából pedig tizenhat fő, többségük takarító nem írt alá. „A kilépők száma nem több a normál fluktuációnál megszokottnál, és nincs veszélyeztetett munkaterületünk, minden feladatot el tudunk látni” – emelte ki Sásdi Antal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában