Kisgazdálkodók érdekei

2017.11.03. 15:11

Az MSZP és az LMP is eltörölné a kötelező agrárkamarai tagságot

A 2018-as országgyűlési választás után, kormányra kerülve mind az MSZP, mind az LMP eltörölné a kötelező agrárkamarai tagságot – hangsúlyozta a két ellenzéki párt mezőgazdasági szakpolitikusa pénteken, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Fejér megyei igazgatósága előtt tartott közös sajtótájékoztatóján.

Gőgös Zoltán az MSZP és Sallai R. Benedek az LMP országgyűlési képviselője a pénteken zajló megyei agrárkamarai küldöttválasztás kapcsán azt mondta, a NAK megalakulása óta nem a kisgazdálkodók érdekeit képviseli, hanem a kormányt szolgálja a gazdákkal szemben.

Sallai R. Benedek kiemelte, hogy a NAK vezetőit semmi nem érdekli, mint saját céljaik és a „fideszes-magoszos nagybirtokrendszer és zöldbáró szervezet építése”. Szerinte a választási részvétel meg fogja mutatni a Fidesz létjogosultságát vidéken, valamint a párt vidékpolitikájának támogatottságát.

Hozzátette: ha az LMP részese lesz az új kormánynak, akkor a kötelező kamarai tagság eltörlésével, a „fideszes köldökzsinór elvágásával”, továbbá elszámoltatásokkal kezdi majd munkáját.

Gőgös Zoltán megjegyezte, hogy a kamarára „ráült” a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz), amely mára teljesen hitelét vesztette, hiszen köztestületként a kormány szócsöve lett. Nem ez lenne a dolguk, hanem a kormánnyal együttműködve valóban a gazdák érdekét képviselni – tette hozzá.

A politikus az agrárkamarai választást teljesen felesleges dolognak nevezte. Azokban a megyékben, ahol pedig csak egy lista van, ott nem választás zajlik, csak a magoszos, fideszes vezetők megerősítése a jól fizető pozícióikban – fogalmazott.

Pénteken választanak megyei küldötteket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál (NAK), a választásra jogosult 360 ezer kamarai tag a lakóhelye vagy a székhelye alapján kijelölt szavazási körzetközpontban adhatja le voksát reggel 6 és este 6 óra között a megyei küldöttjelöltek neveit tartalmazó zárt listára.

A 2017. július 15-i határidőig két érdekképviseleti szervezet, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ), illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) kezdeményezte nyilvántartásba vételét az Országos Kamarai Választási Bizottságnál.

A MAGOSZ 17 támogató szervezettel közösen mind a 19 megyében, a MOSZ pedig 9 megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – adott le megyei kamarai küldöttgyűlési küldött-jelölt listákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában