Javaslatcsomag

2017.10.27. 20:16

Az LMP szerint nemzeti minimumra van szükség az idősekért

Az idősek tisztes megélhetéséért, a tisztes időskorért nemzeti minimumprogramra van szükség, amely a pénzbeli ellátások emelése mellett rögzítené a nyugdíjasok életkörülményének javítása érdekében tett lépéseket is – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese pénteken Szegeden.

Az LMP öt pontból álló javaslatcsomagot nyújtott be a parlamentnek – közölte a politikus a párt nyugdíjasok számára szervezett országos fórumsorozatának első állomása előtti sajtótájékoztatóján.

Ennek alapján az alaptörvényben kell rögzíteni a nyugdíj, mint alkotmányos jog védelmét, méltányos nyugdíjemeléssel csökkenteni kell az ellátások közötti különbséget, az öregségi nyugdíjminimumot 28 500 forintról 50 ezerre kell emelni, felül kell vizsgálni a korkedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét, valamint megszüntetni a közszférában a kettős juttatás tilalmát és a „kényszernyugdíjazás” intézményét – mondta.

A politikus szerint a nyugdíjasok a rendszerváltás veszteseivé váltak. Ma Magyarországon 2,6 millióan kapnak nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, közülük 1,2 millió ember juttatása 100 ezer forint alatti.

Az idősek helyzetén a Fidesz nem tudott érdemben javítani: bár a kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzését vállalta, ez az ígérete nem teljesült – mondta a frakcióvezető-helyettes.

Az LMP szerint nem jó megoldás, hogy a nyugdíjasok Erzsébet utalvány formájában kapnak juttatást az év végén. Az utalvány kézbesítése ugyanis esetenként ugyanakkora költséggel jár, mint maga a juttatás 10 ezer forintos értéke – közölte Schmuck Erzsébet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában