Terror

2017.11.01. 20:44

Az Iszlám Állam nevében ölt a New York-i merénylő

A férfi autójában talált angol és arab nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a nyolc halálos áldozattal és tizenkét sérülttel járó gázolásos merényletet kedden. Üzenetében a dzsihádista terrorszervezetet éltette: „Az Iszlám Állam örökké létezni fog.”

A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították. Az üzbég származású 29 éves férfi 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt és Uber-sofőrként dolgozott. Tettét heteken át tervezte, a tömeges gázoláshoz használt kisteherautót ugyanakkor csak egy órával a merénylet előtt bérelte.

Saipov a Világkereskedelmi Központ közelében egy bicikliúton ütött el gyalogosokat és kerékpárosokat, majd összeütközött egy iskolabusszal. A férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni. A rendőrök hasba lőtték, majd kórházba szállították, és miután megműtötték, kihallgatták. Az NBC televízió egy nyomozásban részt vevő, de meg nem nevezett tisztségviselőre hivatkozva közölte: a férfi nemcsak hogy nem bánt meg semmit, hanem dicsekvően szólt terrorakciójáról. .

A St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet által közreadott, dátummegjelölés nélküli kép a merénylőről. Forrás: MTI / AP / St. Charles megyei Büntetésvégrehajtó Intézet / KMOV

Az elgázolt sérültek közül szerdán négynek az állapota még mindig válságos volt, bár stabil. Magyar áldozatról vagy sérültről továbbra sem tudni.

A merénylő sokat dolgozott, de zárkózott volt

Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte: a férfi fél éve dolgozott a cégnél, mintegy 1400 alkalommal szállított utast, panasz nem érkezett rá.

Egy belügyi forrás szerint nincs jele annak, hogy Saipov közvetlen kapcsolatban állt volna az Iszlám Állammal.

Rendőrök a terrorista otthona előtt a New Jersey államban fekvő Patersonban. Forrás: MTI / EPA / Andrew Gombert

„Saipov magától lett vallásos. Az Egyesült Államokban kezdte tanulmányozni az iszlámot, amit nehezen tehetett volna meg hazájában, Üzbegisztánban, ahol szigorú ellenőrzés alatt áll az iszlám tanulmányozása” – mondta Mirrakhmat Muminov, a férfi egyik ismerőse, aki szerint Saipov nehezen illeszkedett be az Egyesült Államokban, kevés barátja és gyenge angoltudása volt, társaságba nem járt, mindig dolgozott, ideges, néha agresszív természetű volt.

Trump elnök felgyorsította a szigorító intézkedéseket

„Nem szabad megengedni, hogy az Iszlám Állam visszatérjen, vagy belépjen országunkba!”

- szögezte le Twitter-bejegyzésben szerdán Donald Trump amerikai elnök, és elrendelte a már előkészített szigorú határellenőrzési intézkedések azonnali életbe léptetését, az Egyesült Államokba belépő külföldi állampolgárok ellenőrzésének szigorítását, valamint bejelentette, hogy azonnali egyeztetést kezd a kongresszussal az úgynevezett vízumlottóprogram beszüntetéséről. Ezzel a könnyített lehetőséggel jutott be ugyanis az ország területére a New York-i merénylő is.

„A politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben”

- írta az elnök.

Üzbegisztán kész minden lehetséges forrásával segíteni a New Yorkban elkövetett támadás nyomozását – közölte Savkat Mirzijojev üzbég elnök Donald Trump amerikai elnöknek írt levelében.

A hétvégi maratoni futást megtartják a városban

A hatóságok ismeretei szerint New Yorkot nem fenyegeti terrorveszély – közölte szerdán sajtótájékoztatón Bill De Blasio, a város polgármestere. A külföldi halálos áldozatokról szólva – akik Németországból, Argentínából, Belgiumból érkezett turisták voltak – a polgármester leszögezte: „Mindörökre New York polgárai maradnak.” Andrew Cuomo New York állam kormányzója bejelentette, hogy a hétvégi New York-i maratoni futást a merénylet ellenére megtartják.

Bill de Blasio New York-i polgármester sajtótájékoztatót tart, mellette balról Andrew Cuomo, New York állam kormányzója, jobbról James O'Neill, a New York-i rendőrség vezetője. Forrás: MTI / AP / Craig Ruttle

Külföldi vezetők sora ítélte el szerdán a terrortettet

Többek között Theresa May brit, Edouard Philippe francia miniszterelnök, Angela Merkel német kancellár és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök részvétének adott hangot. Moszkvában a Kreml szóvivője tragikusnak és embertelennek nevezte a New York-i terrortámadást, és együttérzéséről biztosította az amerikai népet.

Noha Irán és Donald Trump amerikai elnök között feszült a viszony, mert Trump legutóbb nem volt hajlandó igazolni a hathatalmi nukleáris megállapodás betartását Irán részéről, Teherán is részvétet nyilvánított a támadás áldozatainak. Elítélte a támadást Törökország, valamint Szaúd-Arábia és több más Perzsa-öböl menti arab ország is.

Áder János magyar köztársasági elnök is részvéttáviratot küldött Donald Trumpnak.

Szijjártó Péter megerősítette, hogy továbbra sem tudni magyar érintettről. A külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: a New York-i támadás világosan mutatja, hogy a terrorfenyegetettség globális jelenség.

Borítóképünkön helyszínelők a merénylet tetthelyén. Forrás: MTI / AP / Craig Ruttle

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában