Ország-világ

2020.12.17. 12:56

Az Európai Néppárt a legsikeresebb tagjával szemben folytat boszorkányüldözést (videó)

Szijjártó Péter szerint érdemes lenne egyenlő mércével mérni, és ha a kölcsönös tisztelet kultúrájának visszahozatala a cél, érdemes lenne ezt a tiszteletet megadni Magyarországnak is.

A külgazdasági és külügyminiszter megítélése szerint furcsa, hogy az Európai Néppárt (EPP) éppen a legsikeresebb tagjával szemben folytat „boszorkányüldözést”. Szijjártó Péter azt is furcsának nevezte, hogy az EPP-frakció éppen az egyik legjobban teljesítő képviselőjétől von meg jogokat.

A tárcavezető egy más témában tartott sajtótájékoztatón újságírói kérdésekre válaszolva azt mondta, ha a néppárt testvérpártjai a Fideszhez hasonló teljesítményt nyújtottak volna a legutóbbi európai parlamenti (EP-) választáson, akkor most sokkal erősebb csoportot alkotnának, és nem szorulnának a zöldek és a szocialisták támogatására, és nem kellene elvtelen kompromisszumokat kötve eltávolodni attól az értékrendtől, amelyet az EPP akkor képviselt, amikor Magyarország belépett az EU-ba.

Szijjártó Péter azt is közölte: ha a néppárti frakció minden képviselője úgy dolgozna, mint Deutsch Tamás, lehet, hogy jobb teljesítményt tudnának nyújtani az EP-ben.

„Általános megjegyzésként” arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Néppárt elnöke az egyik náci főideológust vonta párhuzamba a magyar miniszterelnökkel, és tíz éven át folyamatosan „antiszemitázós, diktatúrázós, autoriterezős vádakkal” kell nap mint nap szembesülnie Magyarországnak, elvárják, hogy ehhez „jó képet vágjanak”. Amikor azonban – fűzte hozzá – ők szembesülnek egy kellemetlen nyilatkozattal, azt azonnal „inzultusként kezelik és kivágják a hisztit”.

Szijjártó Péter szerint érdemes lenne egyenlő mércével mérni, és ha a kölcsönös tisztelet kultúrájának visszahozatala a cél, érdemes lenne ezt a tiszteletet megadni Magyarországnak is, amelynek kormányzati berendezkedése az emberek döntésén alapul.

A külgazdasági és külügyminisztert a magyar közösség ukrajnai helyzetéről is kérdezték. Szijjártó Péter azt mondta, Ukrajnában „sajnos továbbra is a kormányzati politika fókuszában van” a magyar nemzeti közösséggel szembeni nyomásgyakorlás, és az ukrán hatóságok „a legsötétebb szovjet időkre emlékeztető eszközökkel” félemlítik meg és alázzák meg a magyar nemzeti közösséget, illetve annak vezetőit.

Szerinte ez a viselkedés alkalmatlanná teszi Ukrajnát arra, hogy érdemleges előrehaladást érjen el az európai és az euroatlanti integrációs folyamatban. Elfogadhatatlannak mondta, hogy az ukrán hatóságok elveszik a magyar közösség jogait.

Azzal kapcsolatban, hogy Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő után Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is felkerült az „Ukrajna ellenségeit” listázó Mirotvorec (Béketeremtő) ukrán nacionalista szervezet honlapjára, a miniszter hangsúlyozta: elfogadhatatlan, hogy egy az európai integrációra törekedő országban, az EU szomszédságában, a XXI. században ilyen listák léteznek, és azokat a hatóságok eltűrik.

Szijjártó Péter emellett „képmutatónak és felháborítónak” nevezte, hogy a nemzetközi szervezetek szemet hunynak afölött, ami napjainkban Ukrajnában a nemzeti közösségekkel, köztük a magyarokkal szemben történik.

Kitért arra, hogy uniós kollégáival „egy-két órás határidővel dokumentumokat, kiáltványokat fogadnak el”, ha több ezer kilométerre egy emberi jogi aktivistát inzultus ér, ám amikor közvetlenül az EU határánál történnek ilyen események, a nemzetközi szervezetek hallgatnak.

Magyarország nem fogja feloldani a vétóját Ukrajna NATO- közeledésének ügyében, hiába helyeznek emiatt nyomást rá a NATO-ban a külügyminiszter kollégái – jelentette ki. Hozzátette: nyilvánítsanak szolidaritást, segítsenek, hogy ez a tarthatatlan helyzet véget érjen Ukrajnában, és majd akkor tárgyal Magyarország arról, milyen támogatást adjon az ukránoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában