Minority SafePack

2019.12.09. 22:55

Az Európai Bizottság halasztást kért a kisebbségek ügyében

A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés célja, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek védelme a jelenleginél jóval nagyobb hangsúlyt kapjon az Európai Unióban. A polgári kezdeményezést több mint 1 millió ember írta alá.

Forrás: Kárpát Expressz

Az aláírásgyűjtésben aktívan részt vettek a kárpát-medencei magyar közösségek is. Arról, hogy jelenleg hol tart a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés ügye, Vincze Loránt, az RMDSZ Európai Parlamenti képviselője beszélt az M1 aktuális csatorna Kárpát Expressz című műsorában.

A terv az volt, hogy ezen a héten átadják az Európai Bizottságnak azt a jogszabály csomagot, ami a Minortity Safepack-hez kapcsolódik, illetve a nemzeti kisebbségek gondjainak a megoldását várják tőle, de végül nem így alakult.

„Az Európai Bizottság kért halasztást, arra való hivatkozással, hogy késett a hivatalba lépésük és időre van szükségük. Ezért arra kértek bennünket, hogy jövő év elején, január végén, február elején nyújtsuk majd be a kezdeményezést. Természetesen biztosítékot adtak arra, hogy ez jogilag nem befolyásolja negatívan a kezdeményezésünket. Január elsejétől ugyanis életbe lép az új szabályozás, amely azt mondja, hogy az aláírások összegyűjtését követően három hónapon belül be kell nyújtani” – fogalmazott Vincze Loránt, az RMDSZ Európai Parlamenti képviselője.

Hozzátette: a bizottságnak fél éve lesz választ adni a kezdeményezésre, ezalatt szervezik meg a közmeghallgatást az Európai Parlamentben és lesz plenáris vita is.

„Nagyon rögös volt az út, hiszen végig éreztük azt az ellenkezést, amely az Európai Bizottság részéről kísérte az őshonos kisebbségek ügyében indított kezdeményezést. Azért kellett perre mennünk, győznünk az Európai Bizottság ellen a bíróságon és most már második alkalommal mondja ki az Európai Törvényszék, hogy lehet a jelenlegi uniós politikák mentén az őshonos kisebbségek jogait megerősíteni, úgyhogy ezzel felvértezetve azt gondolom, hogy jó esélyeink vannak” – tette hozzá.

Arról is beszélt, hogy

a szakértőik kidolgoztak egy jogszabálycsomagot, amely az oktatás, a nyelv és a kultúra területén fogalmaz meg konkrét intézkedéseket.

„Létrejönne egy nyelvi Sokszínűségi Központ, amely ezt a területet, az őshonos nyelvek, kultúrák területét tudja majd felügyelni. Az audiovizuális jogok területén a nevezetes geo-blocking ügyét szeretnénk megoldani, hogy a sportközvetítések átjárhassák a határokat. Szeretnénk a regionális politikákon belül erősíteni azt, hogy az őshonos kisebbségek, akik az adott régióban élnek, hozzájárulnak a régió fejlődéséhez, sokszínűségéhez, értékeihez, ezt megfelelőképpen kell értékelni és pénzalapokat is rendelni hozzá” – fejtette ki véleményét a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában