a helyzet romlani fog

2018.01.23. 07:19

Az ENSZ szerint két évtizede nem halt meg olyan sok békefenntartó, mint tavaly

Ötvenhat ENSZ-békefenntartó halt meg tavaly erőszakcselekményekben; A békefenntartás kockázatos tevékenység, és akkor is előfordulnak halálesetek a kéksapkás alakulatoknál, ha minden szükséges óvintézkedést megtesznek – írta egy jelentés, amelyet a világszervezet hétfőn tett közzé.

Ugyanakkor 2013 óta az áldozatok száma hirtelen megugrott: az elmúlt öt évben 195 békefenntartó halt meg erőszakcselekményekben, több mint az ENSZ történetének bármely ötéves periódusában.

A jelentés szerint a halálesetek száma túlmegy az elfogadható szinten, ráadásul a helyzet valószínűleg tovább fog romlani, ezért António Guterres ENSZ-főtitkár tavaly novemberben megbízta Carlos Alberto dos Santos Cruzt, a brazíliai hadsereg volt altábornagyát azzal, hogy folytasson mélyreható vizsgálatot az ügyben.

1948 óta összességében 3500 ENSZ-békefenntartó halt meg, és 943-an közülük erőszakos halált haltak. Az elmúlt öt évben, 2013 és 2017 között folyamatosan nőtt az erőszakcselekmények miatti halálesetek száma a békefenntartó missziókban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában