Járvány

2020.05.21. 11:13

Az elmúlt tíz évben nem volt ilyen alacsony az elhunytak száma (videó)

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár szerint a koronavírus-járvány Magyarországon a megmentett életekről szólt.

A halálozási mutatók márciusban alacsonyabbak voltak, mint az ezt megelőző években, és ez a nagyon alacsony szám tovább csökkent áprilisra, és elérte a háromszázas szintet – fogalmazott Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a HírTV Magyarország élőben adásában.

Hozzátette:

áprilisban volt több olyan nap, amikor háromszáz ember halt meg, és nem 350 vagy annál több, mint az elmúlt tíz évben, amikor a legalacsonyabbak voltak a számok.

Kérdésre Horváth Ildikó kifejtette: az elmúlt tíz év átlaga pedig még ennél is magasabb.

Az egészségügyért felelős államtitkár kiemelte:

óriási dolognak tartja, hogy a koronavírus-járvány ellenére Magyarországon a járvány első hullámával kapcsolatban a történelemkönyvek nem többlethalálozásról, hanem megmentett életekről írhatnak majd

Hangsúlyozta, a meghozott intézkedések és a társadalom viselkedése együttesen hatottak úgy, hogy kevesebben haltak meg ebben az időszakban.

Horváth Ildikó az okok között említette még, hogy az influenza szezonnak is hamarabb vége lett ebben az évben. Mint mondta, eleve kevesebben betegedtek meg idén januárban és februárban, aztán az intézkedések márciusban az influenzát sem engedték terjedni. Fontosnak nevezte azt is, hogy az otthon maradás miatt csökkent a közlekedési forgalom, és ezzel mérséklődött a levegőszennyezés.

„Mentősök úgy tapasztalták, hogy körülbelül 25-30 százalékkal kevesebb infarktusos beteghez hívják őket” – fűzte hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában